Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Winterbanden in Frankrijk

January 23rd, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 2 reacties

winterbandIn de serie Tips & Tricks de volgende: winterbanden in Frankrijk, verplicht of niet?

Het antwoord is kort: nee. Tenminste, niet ten tijde van dit schrijven (januari 2009). Maar zelfs ondanks dat het niet verplicht is, wordt het in Frankrijk ten zeerste aangeraden om in de winter wél winterbanden onder je auto te laten zetten. Waarom? Kortere remweg, betere grip, betere wegligging. En vooral: “In de Franse wet is het uitgangspunt dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond hiervan kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen en strafrechtelijke vervolging.” (bron: www.anwb.nl)

Wanneer het kwik zo rond de 6 à 7 °C komt, is het zowiezo verstandiger om van winterbanden (pneus d’hiver) gebruik te maken. Ook op de radio (107.7 FM, de verkeersdienst-radiozender als je op de péage zit) zendt spotjes uit om het gebruik van winterbanden te stimuleren. Aangeraden wordt om niet te bezuinigen, en (dus) niet slechts twee winterbanden onder je auto te (laten) plaatsen, maar vier. Persoonlijk lijkt me dat ook logisch.

Kosten? Dat verschilt uiteraard (per auto, wat voor bandenmaat, merk, type enz), maar voor circa € 600,- kun je een goede set winterbanden, inclusief velgen, onder je auto hebben. Wel zo veilig.

En een tips & tricks-posting zou geen tips & tricks-posting zijn zonder tips, dus:

 • Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je winterbanden op eigen velgen te laten plaatsen. Dan is wisselen extreem snel en goedkoop, want…
 • Heb je ruimte genoeg om je eigen set banden op te slaan? In Frankrijk kan het wisselen van je banden voordeliger zijn dan in Nederland! Je kunt dus misschien je ene set velgen / banden in Frankrijk laten liggen, en in oktober en april (of in die buurt) deze door de lokale garage op de hoek laten wisselen voor de andere! Het kostte ons slechts € 15,- !

En hoe zit het dan met sneeuwkettingen? Die heb je zeker nodig in sneeuwgebieden met losse sneeuw. Laat je voor aankoop echter goed informeren, want ze kunnen niet onder elke auto!!

Ok, een paar links dan nog:

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Tips en tricks

2 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Adriaan // Feb 4, 2009 at 13:00

  Niet alleen het wisselen van banden is goedkoper in Frankrijk, maar ook het werkplaatstarief voor onderhoud! Voorbeeld: kleine beurt voor mijn Toyota Verso bij de dealer : in Frankrijk 84 euro, in Nederland 116 euro. Het loont dus de moeite, als je tijdens je verblijf in Frankrijk aan een beurt toe bent. Je kunt de prijs vergelijken op de site’s van de automerken in beide landen.

 • 2 Tom Nieuwenhuis // Feb 4, 2009 at 21:01

  Helemaal mee eens! Wij hebben zelf inderdaad vorig jaar ook iets moeten laten doen. Werkplaatstarief: 37,50 euro per uur. Das andere koek dan dat we in Nederland gewend zijn!

  Tis natuurlijk wel weer afhankelijk van de streek waar je zit en dergelijke. Maar toch…. absoluut de moeite waard om te overwegen!

Plaats een reactie