Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Water? Soms…

March 24th, 2010 door Tom Nieuwenhuis · 1 reactie

water in flesWe hebben waterleiding. Stromend water. Helder, fris, zonder chloor gelukkig. In ‘de grote stad’ zit dat wel, maar dat doet er even niet toe.

In Frankrijk staan nog veel watertorens (een Château d’eau, letterlijk ‘waterkasteel’, is de vertaling). Daar waar ze in Nederland vaak verbouwd worden tot markante woning, zijn wij hier op het platteland afhankelijk van zo’n watertoren. Iets dat het waterleidingbedrijf toch eigenlijk ook wel zou moeten weten, lijkt me. Zo’n 2 weken geleden merkte ik ’s ochtends dat de druk op de waterleiding lager was dan normaal. Nou vooruit, dat kan, misschien zijn ze ergens aan het sproeien op het land. Komt wel weer goed.

Maar gedurende de dag wordt de druk toch echt steeds lager. Sproeien op het land? Lijkt me niet! Volgens mij is de watertoren leeg! Dat is namelijk al een keer eerder gebeurd…. Toen werd er echter in de buurt rondgebeld door het waterleidingbedrijf dat er problemen waren. Nu niet. Maar gelukkig, ’s avonds rond 23 u is er weer water. Probleem opgelost dus. Misschien iets om rekening mee te houden?

Blijkbaar wel! Want wat schetst onze verbazing? Krap een week later is de druk ’s ochtends wel heel errug laag! En na een uur is er helemaal niks meer! Weer ‘die boeren’? Neeeh, dat geloof ik niet. Weer die watertoren! Volgens mij haalt iemand ’s nachts voor de lol de kurk eruit!
Maar geen water, is geen thee, geen koffie, geen afwas, geen wasmachine, en eigenlijk ook geen wc! Dan besef je dus pas hoe afhankelijk je bent van water! Fijn dus dat er een tankwagen bij elk huis langs gaat om een paar jerrycans met water af te leveren…. niet dus! Nou hebben wij achter het huis wel 2 zogenaamde cuves staan (2 grote 1000-liter-regenwatertanks voor de tuin), maar de ene is leeg, en de andere op 200 liter na ook. En wat er nog inzit, is nog half bevroren van de afgelopen winter! Das handig dus!

Maar goed, het lukt om er een paar emmers vloeibaar water uit te halen, zodat we in elk geval normaal naar de wc kunnen. En bij de supermarkt 10 km verderop is er bronwater te koop, dus helemaal zonder zitten we niet. In de loop van de dag zal het wel weer opgelost zijn… denk je dan.

Maar nee dus, ook de volgende ochtend: geen water uit de kraan. Wel lucht, die nota bene wel de watermeter laat lopen als ik de kraan open draai! Snel weer dicht dus, en maar wachten tot er weer water is. Gelukkig is dat er na een paar uur weer, te horen aan het vullen van de stortbak van de wc en allerlei luchtig gerommel in de leidingen. Maar toch: zo’n 1,5 dag geen water… zonder bericht… das niet alleen lastig, maar kan zelfs gevaarlijk zijn! Wij hebben er in elk geval van geleerd dat we ALTIJD een aantal flessen bronwater op voorraad hebben. Dat is overigens geen kraanwater dat je zelf in een fles doet en een tijd bewaart, want dan krijg je waterbederf, en das dan weer net niet gezond!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · eten & drinken

1 reactie tot nu toe ↓

 • 1 daisy // Apr 14, 2010 at 08:19

  Ik woonde een paar jaar geleden ook op het platteland en we hadden ook regelmatig last van dit soort problemen.

Plaats een reactie