Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Tegels afbikken

August 17th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 2 reacties

Tegels afbikkenFransen hebben een andere smaak dan Nederlanders. De meeste Fransen hebben, naar de mening van veel Nederlanders, eigenlijk geen smaak. Tenminste, niet als het op inrichten en aankleden van een huis aankomt. Ons huis is daar een goed voorbeeld van. Ondanks dat er mooie dingen inzitten, zitten er ook veel lelijke dingen in. Witte tegels bijvoorbeeld. Daar waar ooit een robuuste, originele schouw zat (een ‘cantou’ beter gezegd, een typische schouw uit de Cantal), zitten nu witte tegels. Niet 1 laag, maar 2! Dat blijkt tenminste als we vol goede moed de tegels eraf proberen te bikken.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn foto's te zien! Bij deze post is een checklist met benodigdheden geplaatst! Bij deze post zijn tips geplaatst!

Ooit was de schouw mooi, ‘en pierre’, groot, robuust, en uiteraard willen we dat weer zien te herstellen. Je hebt per slot van rekening niet voor niks een oud, karakteristiek huis gekocht. Dus, eerst op marktplaats maar een pneumatische boorhamer aanschaffen. Want ettelijke vierkante meters met hamer en beitel ontdoen van meerdere lagen tegels… daar heb ik geen zin in, dat doet een ander maar! Helaas, na 10 minuten trouwe dienst, sluit de pneumatische boorhamer zich bij mijn gedachten aan: “daar heb ik geen zin in, dat doet een ander maar!” Die ander, dat ben ik dus. Met de hand. Nou ja, hamer en beitel dan. Veiligheidsbril op, stofmasker voor, handschoenen aan, en hakken maar. Met een paar verschillende beitels en hamers gaat het aardig snel. De linker staander wordt steeds meer in ere hersteld. Je ziet m gewoon opfleuren! De tegels waren gemonteerd op bricks, en die bricks hebben in de loop der jaren losgelaten van de staander, dus brick weg: tegels weg. Een kind kan de was doen.

Dan de achterkant. Hopelijk ook weer op bricks, die tegen de muur zijn geplaatst. Dan zijn we er zo!
Niet dus. Geen bricks, niet iets dat makkelijk loslaat. Zelfs de eerste laag tegels biedt moedig weerstand tegen het gedreun van de hamer en beitel. Schilfer voor schilfer gaat eraf, maar dit schiet niet op. Na een dag hard werken is er nog geen vierkante centimeter originele muur te zien :-( Morgen maar weer verder dus.
Ook na dag twee is het resultaat hetzelfde. De bovenste laag tegels is redelijk ver verwijderd, en daaronder de tweede laag ook nog wel, maar daaronder zit een oude cement-lijm-asfalt-basalt-laag, zwart, keihard, en niet af te bikken. Ouderwetse kwaliteit die nog wel tegen een stootje kan! En wel twee of driehonderd ook! Een beetje moedeloos besluit ik dat die zwarte ondergrond dan maar de originele muur gaat worden. Niemand die weet hoe het er echt uit moet zien, dus… maar na dag 5 breekt er iets in de muur. De strijd lijkt een beetje gestreden, en ik ben aan de winnende hand! Haha! We zullen wel eens zien wie de sterktste is! Voorzichtig zie ik in het midden van de schouw een steen. Een originele. Beetje geelachtig. Zou het dan toch? Steeds groter wordt de opening. En na weer een dag bikken, is er ongeveer een halve vierkante meter originele muur zichtbaar! Yes! Euh, oui! Met vernieuwde energie en uitgeruste armen ga ik een week later weer aan de slag, en krap drie dagen later is de hele schouw in volle glorie zichtbaar! A moi la victoire! Uiteindelijk zijn 4 lagen zooi verwijderd, en terloops ook nog een in de schouw ge- (of eigenlijk mis-) plaatst muurtje, en een vaag plafonnetje. Alleen de waterleiding die door de schouw heenloopt, moet nog weg, maar dat komt met het project waterleiding vervangen. Voor nu is in elk geval de eerste stap naar de retour van de schouw volbracht!

Bekijk de foto'sFoto’s? Klik hier.
En geloof me, het mintgroen gaat ook nog weg… :-)

Benodigdheden:

  • Goed werkende pneumatische boorhamer
  • Verschillende gewichten vuisthamers (1 kilo, 1,5 kilo)
  • Verschillende beitels
  • Veiligheidsbril, stofmasker, gehoorbescherming

Tips:

  • Geef de moed niet op!
  • Zorg ervoor dat je altijd backup-gereedschap hebt. Zonder elektriciteit is het lastig werken met elektrisch gereedschap…. En zelfs mét elektriciteit is het lastig werken als het elektrische gereedschap er de brui aan geeft.
  • Bij ons was op de originele muur eerst een laag cement aangebracht om de boel iets vlakker te krijgen. Om te voorkomen dat je met de beitel de originele stenen beschadigt, heb ik eerst domweg op de tegels (of zwarte lijm-asfalt-basalt-laag) lopen beuken, met de vlakke hamer. De originele muur beschadig je zo niet, want die is beschermd door de tegel- en andere lagen die er op zitten. Je bereikt hierdoor wel dat die afvlakkings-cementlaag die rechtstreeks op de muur zit, mooi loslaat van de stenen. Nu kun je de beitel er redelijk makkelijk achter krijgen, zonder de stenen te beschadigen!
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Klussen

2 reacties tot nu toe ↓

  • 1 Dorie // Aug 19, 2008 at 21:54

    wie weet wat er onder alle andere witte tegeltjes en de groene kleur boven de schouw nog vandaan komt…

  • 2 Koers op Frankrijk Houtkachel als verwarming // Oct 7, 2008 at 21:08

    [...] Tegels afbikken [...]

Plaats een reactie