Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Sfeerhaard…. of houtkachel?

October 6th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

Zogenaamde sfeerhaard filippoSfeerhaarden. Wie kent ze niet. Sla een willekeurig bouwmarkt- of woonkrantje open, en ze vliegen je om de oren. Toch maar eens opzoeken wat de Van Dale vindt dat het woord ’sfeer’ betekent, want óf ik begrijp het woord niet goed, óf de heren en dames marketeers proberen haarden aan de man te brengen die weliswaar een sfeer overbrengen, maar zeker geen warme sfeer. Althans, in mijn ogen. Dus… de Van Dale:
sfeer: “geheel van karakteristieke eigenschappen van een situatie die de stemming van iemand kunnen bepalen”.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post zijn links naar andere sites geplaatst!

Ok, het gaat dus over karakteristieke eigenschappen van een situatie. De situatie is een kachel, in dit geval. De karakteristieke eigenschappen daarvan: ‘warmte’ (of dronkenschap, maar das een andere kachel). ‘Behaaglijkheid’. ‘Lekker bij het vuur in de winter’, en ga zo maar door. Wat denk je niet: ‘Keramische houtblokken’. ‘Realistisch vlameffect’. ‘Bio-ethanolbrander’. ‘Afstandsbediening’. Denk je dat wel, dan ben je op het verkeerde weblog beland, en raad ik je aan een andere pagina op te zoeken. Op zich niet erg, gewoon een andere doelgroep :-)

In mijn ogen het trieste dieptepunt van sfeerhaarden is te zien op de afbeelding hierboven: de wandhaard Filippo. “Is het een smiley?” “Is het een flippo?” Nee, het is een Filippo! Een soort mix tussen een flippo, een smiley en een verkeersbord. Dat zet je in je kamer, je doet m aan, en dan heb je sfeer!

Eh ben, er zijn belangrijke verschillende tussen sfeerhaarden en houtkachels die je je, voordat je tot aanschaf overgaat, goed moet realiseren, want je moet er niet aan denken om na een vermoeiende reis bij je huis in Frankrijk te komen, je nieuwe sfeerhaard onder de arm, bijna klaar om met de bijgeleverde afstandsbediening de in een roestvrijstalen, geborstelde ombouw liggende keramische houtblokken van een realistisch vlameffect te voorzien, en dan tot de ontdekking te komen dat het uitgangspunt van een dergelijke haard niet het verwarmen is, maar enkel en alleen jou de illusie te geven dat het warm en sfeervol in huis is! Doh! Dan voel je nog steeds die kou van een reeds lange tijd niet-bewoond huis in je lichaam trekken…

Sfeerhaarden verwarmen niet tot nauwelijks (enkele exemplaren daargelaten) en zijn in eerste instantie daar ook niet voor bedoeld. Ben je op zoek naar een serieuze verwarmingsbron voor in je huis, kijk dan even verder. Bijvoorbeeld naar gashaarden of naar houtkachels. Waar gaskachels (de naam zegt het al) op gas werken, werken houtkachels op… hout! Niet ieder huis heeft een gasaansluiting, het onze ook niet, dus de keuze voor ons was snel gemaakt.  Daarom hebben we ook niet echt veel onderzoek gedaan naar gaskachels, maar als ik zo in de blaadjes kijk, dan valt me op dat ze behoorlijk duur zijn, terwijl ze toch niet zo heel veel vermogen leveren. Dat vermogen is eigenlijk het belangrijkste waar je op moet letten. Afhankelijk van het type huis (dikte van de muren, zijn het al dan niet spouwmuren), de grootte van het vloeroppervlak en het aantal kubieke meters dat je wilt verwarmen, kom je tot een vermogen dat je nodig hebt. Aangezien dat per huis behoorlijk kan verschillen, kun je het beste even contact opnemen met de plaatselijke kachelboer, die de huizen en de verschillende kachels kent. Dat werkt vaak het best; hij of zij heeft de ervaring (meestal), en kan je hopelijk feilloos vertellen wat je het beste kunt doen.

Een houtkachel heeft uiteraard een schoorsteen (cheminée) nodig. Een sfeerhaard niet altijd. Sommige sfeerhaarden op gas dan weer wel. Een schoorsteenloze haard hangt een beetje aan de muur te hangen of staat op de op grond te staan, druk vlameffecten te verspreiden, maar het rookt niet of nauwelijks, dus heb je ook geen rookkanaal nodig. Een realistisch vlameffect dus, zonder rook. Das knap realistisch!

Ok, geen sfeerhaard voor ons dus. Maar wat als we nou toch ook geen houtkachel willen? Zijn er nog andere alternatieven? Sfeer, warmte, ouderwetse gezelligheid… jawel, er is een alternatief dat het allemaal in zich heeft: open-haard-tv! Je hele huis warm, gewoon via internet!

Dus, de tips:

  • Besef je goed dat een sfeerhaard iets heel anders is dan een houtkachel!! Ter vergelijk: een sfeerhaard levert maximaal circa 2 kW, een houtkachel, afhankelijk van de grootte, zo’n 6 tot 15 kW (of meer, of minder)
  • Nog niet overtuigd? Een waterkoker verbruikt circa 1,5 kW, maar daarmee kun je niet een huis verwarmen….
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Klussen

0 reacties tot nu toe ↓

  • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie