Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Pasen in Frankrijk (deel 2)

April 1st, 2010 door Tom Nieuwenhuis · 5 reacties

cloche-paquesAls je dit weblog vaker hebt gelezen, merk je dat er vaak posts zijn die in meerdere delen opgedeeld zijn / worden. Zo ook deze, over Pasen. Het eerste deel van Pasen in Frankrijk was een jaar geleden, dus de allerhoogste tijd voor de sequel…. tis net een film!

Anyway: over twee dagen is het weer zover! Dan kunnen we weer eieren verstoppen en zoeken! Leuk voor de verstopper, iets minder leuk voor de zoeker, als je iets meer dan een hectare grond hebt :-) . “Ja! Je tijd is op! Stoppen met zoeken! Niets gevonden? Jammer dan! :-D “. Maar hoe geef je het stopsein? Juist! Daar is de link met Pasen in Frankrijk… Met een klok! Diezelfde klok van vorig jaar, diezelfde klok waarvan ik het nut en de logica toen niet inzag! Maar nu is alles duidelijk!

Nee dus. Maar om de wetenschappelijke kant van dit weblog ook eens aan bod te laten komen, is wikipedia.org weer eens geraadpleegd, de Franse versie wel te verstaan. En daar komt dus ook onderstaande info vandaan. Altijd goed om te weten wat Pasen nou eigenlijk is, en waar de gebruiken vandaan komen.

Het komt erop neer dat er veel verschillende gebruiken met Pasen zijn gecombineerd. Zowel ‘heidense’ als christelijke. Deze gebruiken van vroeger waren erop gericht om de lente te verwelkomen. Zo is het ei het symbool van de ontkieming en het konijn (het is dus eigenlijk geeneens een haas, maar dat zeg ik niet tegen de Fransen hier ;-) ) het heidens symbool van de vruchtbaarheid.

In Frankrijk (en België) zitten die eieren op een klok. Vanaf witte donderdag (de donderdag voor Pasen) zijn de klokken stil, ten teken van rouw. Men zegt dat ze naar Rome zijn vertrokken. Met Pasen komen die klokken terug, terwijl ze eieren zaaien / verspreiden.

Logisch verhaal dus, van die klok. Of niet?…. ik snap dan eigenlijk nog steeds niet hoe die klokken kunnen reizen, en hoe ze die eieren verspreiden. Ik stem dus nog steeds op de Paashaas! Dat snap ik tenminste!

De afbeelding komt van een chocolatier, je kunt de klok van chocolade bij hem bestellen!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Cultuurverschillen · Dieren · Ontspanning

5 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Elly // Apr 8, 2010 at 13:20

  Hahahaha, leuke info Tom, Fijne dagen anyways!

 • 2 daisy // Apr 14, 2010 at 08:19

  Ik snap eerlijk gezegd ook niet veel van die klokken.
  Geef mij maar de paashaas!

 • 3 Sandrine // Apr 22, 2010 at 10:11

  “Klokken” vous avez dis “klokken” nou weet ik daar ook niets van, maar klopt wel dat Pâques een oude “tradition païenne” is die niets te maken heeft met de “Commémoration de la résurrection de Jésus-Christ”… Moi aussi depuis toute petite je pensais que c’était un LAPIN :) Mais c’est un lapin non ?! :)

 • 4 Tom Nieuwenhuis // Apr 22, 2010 at 11:38

  Tuurlijk is het een paashaas (lièvre). Klokken… tsss, rare Fransen… sorry Sandrine :-) Maar toch blijf ik hier :-D

 • 5 Dorie // May 26, 2010 at 09:49

  de klok horen luiden, maar niet weet waar de paashaas blijft of hoe was het ook al weer. … wel een leerzaam stukje, leuk!

Plaats een reactie