Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Pasen in Frankrijk

April 17th, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 3 reacties

pasenEr zijn veel verschillen tussen Nederland en Frankrijk. Neem nou Pasen. Afgelopen zondag was het zover. Pasen. In Frankrijk. Onze eerste Pasen. Zo heeft elke gebeurtenis hier ‘zijn eerste keer’. Zo ook dus: Pasen. Waar het daadwerkelijk over gaat, dat weet bijna niemand meer, dus voor de goede orde: ff opzoeken….

Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

In de loop der jaren zijn veel non-religieuze culturele elementen toegevoegd aan het feest. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag. Beide dagen worden wel afzonderlijk Eerste en Tweede Paasdag of Paaszondag en Paasmaandag genoemd.

Pasen heeft zijn oorsprong in het Joodse Pesach. Tijdens het concilie van Nicea (325) zijn de data van beide feesten officieel ontkoppeld.

bron: Wikipedia

De zaterdag vóór Pasen waren wij uitgenodigd bij de overburen. Niet de gekke overburen (links), maar de normale (rechts). Klein, maar wel belangrijk verschil :-) Eigenlijk was het hele gehucht uitgenodigd, behalve dan dus weer die gekke overburen uiteraard. Met een man / vrouw of 10 die zaterdagavond lekker zitten eten, drinken, maar ’s nachts toch weer de helft op een niet al te natuurlijke manier het lichaam laten verlaten :-) Maar, eerlijk is eerlijk, het was gezellig, en de wijn was lekker :-)

paashaasMaar goed, Pasen dus. Waar denk je aan bij Pasen? Juist! De Paashaas! Maar die kent men in Frankrijk niet! In plaats van een Paashaas kennen ze hier…. een klok! Een simpele, vergulde, rijk gedecoreerde, van alle gemakken voorziene klok. Maar dan van chocolade. Zo één waarvan je denkt: lekker, een klok van chocolade! Niets meer, niets minder. Wat dan wel vreemd is, is hoe Franse ouders hun kinderen vertellen wie die eieren dan verstopt in de tuin. Want een klok…. dat wordt toch lastig! Een Paashaas daarentegen, das logisch: die kan huppelen, rennen, heeft een mandje op zijn rug, ziet er olijk en vrolijk uit, en heeft als dagtaak eieren verstoppen. Dat weet iedereen. Een klok daarentegen, tja, die hangt een beetje te bengelen, bij voorkeur in een kerk- of klokkentoren, en heeft, als het een beetje meezit, nog een klepel om wat geluid te kunnen maken. Maar persoonlijk heb ik nog nooit een klok paaseieren zien verstoppen! Nee, ik denk dat ik Obelix gelijk moet geven, maar dan net iets anders: Rare jongens, die Fransen!

… maar wel gezellig :-)

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Cultuurverschillen · Memoires · Ontspanning

3 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Celma Schakel // May 12, 2009 at 17:03

  Hallo Tom,
  Jeetje wat heb ik een plezier gehad met het lezen van je blog. En ook zo ongelooflijk herkenbaar ! Het lijkt me leuk om jullie belevenissen te volgen. Wij ´zitten´ sinds 1 mei 2009 in Frankrijk (Haute Normandie) nadat we eerst zo´n slordige 10 jaren een 400 jaar oude vakwerkboerderij hebben gerestaureerd. Veel van wat ik bij je las is zó herkenbaar (vooral het ´hooi´ verhaal). Het boeit me ook hoe jullie nu integreren. Ook wij hebben ervaringen met uitnodigingen door de burgemeester en het uitdelen de zgn. Kir Normand aan alle dorpelingen (148 totaal) én de pain brioche etc. etc. maar natuurlijk wel nét even anders. Nu het er feitelijk op aan komt (sinds 01.05.09) merk ik dat ik behoefte heb aan lotgenotencontact. In ieder geval wilde ik je laten weten dat je schrijfstijl uitnodigt tot méér !
  Met vriendelijke groet,
  Celma Schakel
  La Bellèngere
  27390 St. Agnan de Cernières
  France

  (vanaf 26.05.09 ook via een vaste (orange) telefoon bereikbaar én via internet: ook dank voor het router/livebox-verhaal !)

 • 2 Koers op Frankrijk Hete bliksem // Jun 15, 2009 at 21:45

  [...] Pasen in Frankrijk [...]

 • 3 daisy // Apr 14, 2010 at 08:18

  Hahaha, ja hoor heel herkenbaar.
  In heb een colega daarentegen die zegt dat in l’Alsace ze wel een paashaas hebben.

  Ik vind het ook maar vreemd van de klokken.
  Weten die Franzen wel waar de klepel hangt?

Plaats een reactie