Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Opvangen van regenwater

September 8th, 2010 door Tom Nieuwenhuis · 1 reactie

Cuves - regenwater opvangenJuist, ik zei het eergisteren al, ik hoop dat ik er aan toe kom om iets te zeggen over cuves. Oftewel: het opvangen van regenwater. Want zo de grond in laten lopen… das zonde! Want met regenwater kun je wel gratis en voor niks de wc doorspoelen, de wasmachine laten draaien, de moestuin van vele liters water voorzien. Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee!

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn foto's te zien!

Het lijkt logisch, het regenwater vang je op via de dakgoot (chenaux) en de regenpijp (hemelwaterafvoer om precies te zijn, descente).  Aftakkinkje in de regenpijp naar een grote ton, en klaar is Jean-Pierre. Maar dan moet Jean-Pierre wel een dakgoot en regenpijp hebben! Want daar ontbreekt het nogal eens aan bij oude Franse huizen. Zeker aan de achterkant van het huis vond men het vroeger niet nodig om het regenwater op een goede manier af te voeren. Het water komt toch wel naar beneden vallen, en aan de achterkant van het huis komt toch geen bezoek, dus… zonde van de investering, zonde van de moeite, of Jean-Luc de chenauist was ‘toevallig’ aan het staken voor een beter pensioen. Toen al.

Goed, sinds de zomer van 2008 hebben wij een dakgoot. Voor én achter. Helemaal blij! Met twee cuves (cuve à l’eau, citerne), in totaal 2000 liter water die we goed kunnen gebruiken. Via een klein buisje / overloop zijn de twee cuves aan elkaar verbonden: loopt de ene vol, dan gaat het water via die overloop naar de andere cuve. Simpel, maar slim bedacht.
Nou wil het geval dat het hier bij ons in de Auvergne van tijd tot tijd wel wil regenen. Niet al te vaak, maar als het regent, dan regent het ook écht. En met een dakoppervlak van 240 m2 wordt er veel water opgevangen. Heel veel water opgevangen. Teveel water opgevangen zelfs. Vandaar dat aftakkinkje, dat we zelf dicht of open kunnen zetten (nope, helaas geen afstandsbediening). Zo stroomt het water ofwel de cuves in, of gaat alsnog op het land de grond in.

Maar goed, die cuves van elk 1000 liter, dat weegt nogal. Een klein rekensommetje leert ons dat dat zo’n slordige 1000 kilo plus het gewicht van de cuve is. Zo moeilijk is dat niet. En hoe voor je die belasting naar de grond af? Eigenlijk zijn er twee opties:

 1. op de Franse manier
 2. op de goede manier

Onze Franse dakgoot- annex regenpijpspecialist is voor optie 1 gegaan. De Franse manier dus: zet een aantal betonnen blokken (parpaings) op een vochtige ondergrond,  balkje hout er op zodat het allemaal een beetje waterpas is, en klaar ben je! Fluitje van een centime! Na hem de zondvloed. En inderdaad, na hem de zondvloed. Want onze cuves werden na een paar maanden toch niet meer zo snel gevuld als in het begin. Kleine check: de boel is verzakt, waardoor de aftakking niet meer boven de opening van de cuve uitkomt, maar pakweg 15 cm ernaast. En al dat water, tja, dat komt toch wel naar beneden vallen. Wat doe je in zo’n geval, natuurlijk als het  op dat moment regent? Juist, laarzen aan, regenjas, autokrik mee, en optillen die handel. Tot het weer een beetje waterpas is, of in elk geval dat het water er weer in stroomt in plaats van ernaast. Nog een beetje op de Franse manier fixeren, zodat je niet na 1 dag weer opnieuw kan beginnen, en het kan er weer ff tegenaan. We leren het wel! Die Franse manieren zijn zo gek nog niet! Niet repareren, maar maskeren! Das het motto! Of tijdelijke oplossingen bedenken, waarvan je weet dat het voor geen meter klopt, maar voorlopig ff voldoet. Gedoogbeleid als het ware. Das dus niet typisch Nederlands, Fransen kunnen en kennen daar ook wat van.
Anyway, manier 1 is dus niet de juiste. Wat dat wel is, weet ik niet zeker, maar onze 3e cuve is in aantocht. Weer 1000 liter water. 1000 kilo, die niet moet verzakken. Wij gaan het nu dus wél goed aanpakken (hoop ik). De voorbereidingen zijn getroffen. Dat lees je de volgende keer, want het wordt weer een lang verhaal….

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Cultuurverschillen · Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Klussen

1 reactie tot nu toe ↓

 • 1 w.groen // Mar 6, 2011 at 20:12

  Ik begrijp dater een overloop aan de bovenkant is gemaakt? Indien alles leeg is, denk dan eens na over mijn idee. Maak een doorgang ,zo laag mogelijk, alle vaten zullen even vol (of leeg ) lopen. Voordeel; je hoeft maar een afvoer te maken. Daarnaast, bij het ev. verzakken, zet geen (pvc)pijpje tussen die vaten, maar gebruik een forse tuinslang of zo. Met bv. een lus erin zodat er geen schade is indien er een verzakt en de andere niet. Zoiets is eindeloos uit te bouwen.
  Gr. wim.

Plaats een reactie