Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Muren slopen

September 4th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

Stenen muurAgressie. Wie heeft dat niet… ik wel in elk geval. Wij wel eigenlijk. Dat gaat vanzelf als je met France Telecom te maken hebt :-) Op zich is dat goed. Emoties tonen. Van tijd tot tijd moet je die agressie dus ook kwijt. Hans Teeuwen zei het jaren geleden al: op een gegeven moment moet je die gevoelens omzetten in daden. En hij had gelijk! Je kunt natuurlijk je agressie botvieren op mensen die je niet mag, maar op zich ben ik daar niet zo voor. Muren daarentegen, zijn een prima alternatief. Dan moeten het natuurlijk wel muren zijn, die eruit moeten. Gelukkig is daaraan in ons huis geen gebrek: op de begane grond moeten alle muren, op 2 kleine stukjes na, eruit, en boven eigenlijk alles. Dus…

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn foto's te zien! Bij deze post is een filmpje te zien! Bij deze post is een checklist met benodigdheden geplaatst! Bij deze post zijn tips geplaatst!

Gelukkig zijn de muren niet van een goede kwaliteit. Oftewel: ze liggen er vrij snel uit. Beetje hameren, en er zit een gat in. Nagenoeg alle binnenmuren zijn gemaakt van holle baksteen. Beetje isolerend, dus dat was goed. Vroeger. Toen de binnenruimte nog opgedeeld werd in kleinere kamertjes, zodat men niet alles warm hoefde te stoken. Dat dat dan weer gepaard ging met hogere vochtpercentages, waardoor de houten vloer ging rotten, dat maakte niet uit. Als je je maar niet blauw betaalde aan de stookkosten. Die rotte vloer, die is voor de volgende bewoners. Dat zijn wij dus. Ook een leuk klusje. En leuk voor een volgende post :-)

Nou ja, eigenlijk is er over het slopen van niet-dragende binnenmuren weinig te zeggen. Het filmpje zegt genoeg denk ik :-) Wel moet je denken aan het afvoeren van het puin. En dan vooral de tijd die dat kost, zeker als je geen grote container voor de deur hebt staan…. Het slopen van een muur gaat snel (bij ons tenminste), maar het opruimen van het puin kost uren. Verkijk je daar dus niet op, en calculeer die tijd in. Het gaat uiteraard sneller als je met meerdere mensen de zooi opruimt…

Denk ook eens aan hergebruik van de binnenmuren. Niet als muur, maar 10 tegen 1 dat een oprit best wel wat verharding kan gebruiken. Kleine stukjes muursteen zijn hier prima voor. Je kunt het zelfs gebruiken als ondergrond van een fundering. Alle stukjes werken ook dan weer prima als een drukverdelende laag, en de waterafvoer is ook direct een heel stuk geregeld. Wij hebben zelf niks weg gedaan. OK, achter in de tuin ligt nu een stapel puin van bijna 3 meter hoog, maar dat gaat ook nog gebruikt worden :-)

Als het filmpje nog niet genoeg sfeerimpressie heeft geboden, kun je hier klikken voor een aantal foto’s.

Benodigdheden:

 • Verschillende hamers: moker, zware vuisthamer
 • Ter bescherming: helm, veiligheidsbril, stofkapje, goede handschoenen
 • Voor het opruimen: container, emmers, puinzakken, een grote regenton met handvatten kan ook

Tips:

 • Zorg voor de veiligheid: ga niet af op het filmpje, waarin ik zonder helm, bril en stofkapje loop te rammen…
 • Slopen van niet-dragende muren is niet zo moeilijk. Van wel-dragende muren wel: laat dat over een professional, of win professioneel advies in. Weet je niet zeker of een muur dragend is of niet? Raadpleeg ook dan eerst een professional!
 • Muren slopen geeft stof. Dek daarom alles wat je lief is af, of beter nog: zet het ergens waar het niet beschadigd kan raken en geen stof kan happen.
 • Neem voldoende afdekzeil mee
 • Gebruik het afdekzeil ook
 • Bang voor je vloer? Leg er iets op om te beschermen. Een oude matras of een paar oude planken kunnen zelfs dienst doen als ’stootbuffer’ voor je rotte vloer. Die oude planken werken eigenlijk als een drukverdelende laag, zodat zelfs een zware vallende steen er niet dwars doorheen kan vallen.
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Klussen

0 reacties tot nu toe ↓

 • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie