Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Houtkachel als verwarming

October 7th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 8 reacties

Jotul F500Eh ben, zoals je misschien al wel uit de voorgaande post had opgemaakt, zijn wij dus op zoek geweest naar een houtkachel (le poêle à bois). (En om het handig te maken: la poêle betekent de koekenpan…) Wel een kachel die heel veel warmte en sfeer breng, maar zeker geen sfeerhaard in de Nederlandse betekenis van het woord.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn foto's te zien! Bij deze post is een filmpje te zien! Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post is een checklist met benodigdheden geplaatst! Bij deze post zijn links naar andere sites geplaatst!

We hadden natuurlijk ook kunnen ‘kiezen’ voor een centrale verwarming, maar wij hebben gekozen voor een houtkachel. Waarom? Meerdere redenen:

1. minder hoge aanschafkosten
2. sneller aangelegd
3. hoge brandstofprijzen op dit moment
4. karakter en uitstraling

Vooral die laatste speelt zwaar mee, als je een karakteristiek Frans huis hebt. Daarom: geen hoog-rendementsketel, geen 100 meter aan leidingen door het huis, maar een karakteristieke houtkachel. Van het soort dat nog écht sfeer biedt!

Houtkachels zijn er in alle soorten en maten. Van ouderwets ogend tot supermodern (in Nederland noemt men dat tegenwoordig ‘design’). Van groot tot klein, van wit tot zwart, van weinig tot veel vermogen. Als je goed let op dat vermogen dat zo’n kachel kan levereren, heb je alles met 1 apparaat in huis: een sfeervolle, karakteristieke, doeltreffende verwarming in en van het huis. Dat kan echt! Met slechts 1 houtkachel is het mogelijk om ruim 100 m2 te verwarmen. En de sfeer van echt brandend hout krijg je er gratis en voor niks bij. Want daar doen die kachels niet moeilijk over. Dus, hoe pak je dat aan?
Je gaat naar de buren, grote kans dat die ook een houtkachel hebben. Je vraagt de naam van de persoon die dat vakkundig heeft geïnstalleerd, je belt die persoon, vervolgens ga je persoonlijk naar die persoon omdat hij niet op de telefoon reageert, en je maakt een afspraak om langs te komen. Simpel, snel en effectief. Zelfs de Franse slag komt niet ter sprake. Op zondagochtend notabene, komt ie ff langs om de boel te bekijken en te adviseren wat je nodig hebt. In ons geval was dat makkelijk: bijna hetzelfde huis als de buren, dus dezelfde kachel. Het merk: Jotul, maar dan met een streepje door de o. Tis net knåckebrød, maar dan anders :-) : Knåckebrød is Zweuds, Jøtul is Nøørs. Toch wel weer grappig als je de website van Jøtul bekijkt, maar gelukkig is er ook een Nederlandse Jøtul-site.

Er zijn uiteraard ook andere merken die minstens net zo goed zijn, zijn bijvoorbeeld Godin, Flam, Waterford of ga zo maar door. Voor elk wat wils dus. Je raadt het al: gewoon even Googelen op ‘houtkachels’ om te kijken wat je mooi vindt, en zeker om te kijken of het financieel interessant is. Vergis je namelijk niet: een goede houtkachel is aan de prijzige kant: het begint bij zo’n 2000 euro. Aan de andere kant: een cv-installatie is vele malen duurder, en met de stijgende olie- en gasprijzen kan een houtkachel bijzonder interessant zijn!

Enfin, afgelopen vrijdag was het zover: onze houtkachel werd geïnstalleerd. Vantevoren hebben we de hele schouw ontdaan van lelijke witte tegeltjes, zodat de originele muur weer tevoorschijn kwam. Die moet nog wel verder afgewerkt worden, maar goed, alles op zijn tijd.
Anyway: zelfs de telefonisch vanuit Nederland gemaakte afspraak (hij was toevallig thuis) werd perfect nagekomen! Stipt op 9.00 u stond de beste man op de stoep. Of in het gras eigenlijk. In iets meer dan een halve dag is de schoorsteen geveegd, een nieuw rookkanaal door de schoorsteen aangelegd, een warme-lucht-kanaal naar de bovenverdieping geplaatst, de kachel neergezet, de schoorsteen dichtgemaakt voor wat betreft onnodig warmteverlies, en alles netjes opgeleverd! Wat kan een mens blij zijn van een beetje warmte, en echte sfeer!
Maar dan rijst natuurlijk toch de vraag: zou je dit zelf hebben kunnen doen? Het antwoord is simpel: ja. Maar voor de brandverzekering is het wel enorm handig dat je kunt laten zien dat de schoorsteen door een vakman is geveegd. En daarnaast zijn de kosten van de inkomstenbelasting aftrekbaar (crédit d’impot!), en betaal je maar 5,5 % belasting, dus belastingtechnisch is het ook interessant. Doe je het zelf, dan betaal je in elk geval voor de kachel zelf het volle pond aan TVA (BTW): 19,6 %.

Ok, foto-tijd! Houtkachelfoto’s

En tja… open-haard-tv vind ik nogal triest, maar ik vind het dan wel weer leuk om onze eigen kachel te zien branden… :-) Eigenlijk is er weinig verschil, dus misschien ben ik zelf wel een beetje triest :-)

De tips:

 • Let niet alleen op het aantal kiloWatts dat een kachel aan vermogen levert, maar zeker ook op het rendement. HR-ketels leveren absoluut meer rendement dan een houtkachel, maar zijn een stuk duurder in aanschaf en installatie, en daarnaast heb je er gas of olie voor nodig.
 • Let ook op de vervuiling! En dan met name koolmonoxide-uitstoot (CO-emissie): hoe lager, hoe beter.
 • Tegenwoordig zijn er houtkachels met dubbele verbranding (clean burn-technologie): een dubbel verbrandingssysteem, dat tot 90% van de gassen en deeltjes van rook omzet in warmte.
 • De schoorsteen moet verzekeringstechnisch gezien minstens 1 keer per jaar geveegd worden. Het is errug handig om bij de installatie van de kachel erop te letten dat dit kan gebeuren zonder dat alles in huis onder het stof komt: laat de kachelpijp onder een haakse hoek aansluiten op de schoorsteenpijp, zodat alleen de laatste geleegd hoeft te worden bij het vegen. Kijk vooral even op de foto’s voor wat ik precies bedoel…
 • Wij zijn eigenlijk blij verrast door de verwarming zelf: ondanks dat een enkele kachel natuurlijk wel een puntbron van verwarming is, voelt het niet zo aan. de hele begane grond wordt redelijk gelijkmatig verwarmd.
 • Nieuw of tweedehands? Het kan vele honderden euro’s schelen als je de kachel tweedehands koopt, bijvoorbeeld via Marktplaats.nl. Daar kunnen natuurlijk nadelen aan kleven, bijvoorbeeld het vervoer vanuit Nederland. En zo’n kachel is toch al snel 200 kilo…
 • Warme lucht heeft nogal eens de neiging om op te stijgen. Wij hebben daarom naast de afvoerpijp een luchtkanaal laten plaatsen. Dat kanaal komt uit in de bovenliggende slaapkamer, dus zelfs op de bovenliggende verdieping is er enige mate van verwarming. Handig, en het kost trois fois rien!
 • Je kunt natuurlijk de plafonds / tussenvloeren isoleren, maar aangezien de warmte opstijgt, zou het dus best eens interessant kunnen zijn om dat niet te doen… tis in elk geval een afweging.
 • Een goed alternatief voor een houtkachel is poêle à granulé: een kachel gestookt op granulé de bois, een soort geperste houtvezel. Dit soort kachels is eigenlijk superieur aan de houtkachel, maar ons inziens minder geschikt voor ons huis, ivm het karakter. Daarnaast zijn ze meestal duurder. Het kan echter zeker geen kwaad om daar meer info over te zoeken!

De benodigdheden dan maar:

 • Een schoorsteen (chéminee)
 • Een goede houtkachel
 • Een ouderwetse kachelboer annex schoorsteenveger
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Klussen

8 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // Oct 12, 2008 at 23:32

  ok, wij gaan straks ook even bij de buren kijken, die koken zelfs op de kachel. Slim bedacht een luchtkoker naar de bovenvertrekken. Als straks bij ons de slaapkamers af zijn, kunnen de gekregen oude houtkacheltjes met een nepvuurblokje toch voor de sfeer zorgen, terwijl de warmte via een soort luchtverwarming binnenkomt.

 • 2 Schouwen // Nov 26, 2008 at 14:54

  Erg handig die tips, bedankt!

 • 3 Henk-Jan // Dec 29, 2008 at 17:41

  Hoi,

  Ben bezig met een houtkachel voor huis in Frankrijk. Heb nog wat vragen. Kunnen we per email contact hebben. Leuke site overigens.

  Groet,

  Henk-Jan

 • 4 Lilyking // Feb 17, 2009 at 22:06

  Bedankt voor je ode aan de houtkachel, de houtkachels van vandaag zijn zeer efficient, sfeervol en voldoen aan alle Europese vervuilingsrichtlijnen….
  Er zijn vele merken die topkwaliteit aanbieden voor een prijs van ver onder de €2000 dat is het enige waar ik het niet helemaal mee eens ben!

 • 5 Willem // Jan 3, 2010 at 20:06

  Ziet er goed uit, dat 2e luchtkanaal komt dat boven bij de vloer uit? Wat is de diameter van de pijp en werkt het ook echt of moet er nog iets van een ventilator in?

 • 6 Tom Nieuwenhuis // Jan 4, 2010 at 11:46

  Beste Willem,

  De diameter is zo’n 15 cm, en het werkt echt. Wij hebben er geen ventilator in, maar wel een soort van rooster dat je dicht kan draaien (op de eerste verdieping bedoel ik dan). De kachelboer heeft die opening echter naar ons idee te hoog gemaakt, laag bij de vloer zou beter zijn geweest. Als ik mijn hand voor de opening hou, dan voel ik in elk geval veel warmte eruit komen!

  Groet,

  Tom

 • 7 anne // Aug 28, 2010 at 08:49

  hallo tom,
  wij hebben ook een huisje in frankrijk, wij hebben voor verwarming gekozen. maar dan op de ouderwetse manier. wij hebben een oud esse fornuis aangeschaft, die ook de radiatoren kan verzorgen. we moeten deze wel in frankrijk weer in elkaar zetten want deze dame weegt ongeveer 500 kilo. maar zoals gezegd onze voorvaderen deden het ermee en dus kunnen wij het ook.we hebben het geluk dat we hout genoeg achter in de tuin hebben.
  maar toch bedankt voor de tips, vooral dat verwarmings kanaal.
  bon change
  anne

 • 8 Tom Nieuwenhuis // Aug 30, 2010 at 07:39

  Hallo Anne,

  Prima optie! En errug mooie fornuizen, van Esse (kende ik niet, dus maar ff opgezocht).
  Het principe van radiatoren via je fornuis van warm water voorzien zie je hier in de buurt ook nog veel, via een cuisinière, met een watertap. Dat water is warm door het stoken, en daarmee kun je inderdaad je huis van een CV voorzien.
  Hou wel rekening met de hoeveelheid hout. Wij hadden ook veel hout liggen, maar al met al gaan er wel heel veel kuubs doorheen zo door het jaar.

  Dan maar meteen wat side-information over hout: wij hebben net weer 15 stère aan hout laten aanrukken. Stère? Yep, dat is minder dan een kubieke meter. 1 stère is 1 kubieke meter gezaagd hout, dus je zaagafval gaat er af. Voor blokken van 50 cm geldt dat het zaagafval circa 20% is, en je houdt dus ongeveer 0,8 kubieke meter hout over.
  Kleinere blokken, daarvoor moet dus meer gezaagd worden, hebben dus ook weer meer zaagafval, dus per saldo heb je weer minder kubieke meter hout om te stoken. Wel handig om rekening mee te houden, want anders kun je aan het eind van een lange winter wel eens voor verrassingen komen te staan… :-)

  Groet,

  Tom

Plaats een reactie