Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Hete bliksem

June 15th, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 3 reacties

bliksemIk heb het er al eerder over gehad: voor alles hier in Frankrijk, is er een eerste keer. Laatst was het de eerste keer Pasen, nu was het de eerste keer: blikseminslag!

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post zijn links naar andere sites geplaatst!

Net op het moment dat een reparateur van France Telecom na 5 maanden (!) de over de grond liggende telefoondraad weer op de normale plaats heeft bevestigd, net op het moment dat er Nederlandse vrienden op bezoek zijn, net op het moment dat je uit eten bent in het plaatselijke restaurantje in een dorpje verderop, net op het moment dat je denkt: het wordt toch wel erg donker, net op het moment dat je dan denkt: volgens mij heb ik nog een pc aanstaan, schiet er een enorme lichtflits door de lucht en volgt er een harde donderslag. Maar net op dat moment denk je ook: bij ons op de boerderij zelf onweert het bijna nooit, dat trekt meestal ten noorden of ten zuiden van ons over. En dat is echt waar. Gelukkig. Dus rustig eet je verder, in de veronderstelling dat jou, de boerderij en de computer, niks kan gebeuren.

Vol goede moed keer je dus huiswaarts. Gelukkig, het licht doet het nog, de koelkast, de boiler en alles is ok. Het onweer nadert zijn einde, dus je kan nog ff wat routerproblemen oplossen. Daar heb je vrienden voor, nietwaar? Helemaal uit Nederland! Dus, je sluit je laptop aan, je net een week oude / nieuwe modem en, in tegenstelling tot de niet-goed-in-te-stellen, vreselijke Orange Livebox  / routergeval, wél-werkende en goed-in-te-stellen router, en gaat vol goede moed aan de slag. Haha! Die livebox is in no-time verleden tijd! Weg ermee!

Maar… Alsof France Telecom ruikt dat je de door hen geadoreerde Livebox binnen 10 minuten uit het hoogste raam gaat gooien, volgt er een laatste, allesvernietigende bliksemflits en dito donderslag. En dit keer dus niet ten noorden of ten zuiden van ons. Nee, er lijkt inderdaad een lijntje tussen France Telecom en hierboven te liggen, want precies bij ons klinkt een harde knal, de lichten gaan uit, een vonk springt uit mijn laptop, en naar later blijkt, hangt er boven zo’n typische lucht van een apparaat dat nét iets te veel ampère door zich heen heeft gevoeld. Maar dan ook maar nét aan, zo’n 75000 ampère…. En dat trekt geen ene voeding. Dus, alle verdeeldozen met ingebouwde zekering ten spijt, is de schade aanzienlijk. Enkele voedingen, het nieuwe modem, de router, en nog wat dingen hebben de geest gegeven.

Terug bij af dus. Als in: router achter je livebox. Maar gelukkig heb je als IT’er natuurlijk wat dingen dubbel. Dingen waarvan je ooit dacht: “Die kan weg, maar ja, daar krijg je niks meer voor, dus ik hou m maar ff,  je weet maar nooit…” Dat nooit, dat is dus nu. De volgende dag sluit je dus alles zo goed en zo kwaad als het kan weer aan. Te beginnen met die k*tlivebox. Het werkt gelukkig wel, maar daar heb je dan ook alles mee gezegd. In elk geval kan het werk gewoon door, want dat is absoluut een eerste vereiste. In een naburig dorpje zit zowaar een kantoor- en pc-zaakje, dus een doorgebrande voeding voor de pc is ook weer snel vervangen. We zijn weer back in business!

 • Onweer? Trek de stekker van je pc (en andere apparaten wellicht) eruit.
 • Vergeet ook je netwerkkabels niet! Mijn laptop kreeg een opdonder via de netwerkkabel…
 • Schaf gedegen ‘anti-overspannings-verdeeldozen’ aan. Die zijn er van verschillende merken (Trust, Belkin, APC enz)
 • Zoek op Google eens naar ’surge protector’, en je vindt een heleboel over die anti-overspannings-verdeeldozen, bijvoorbeeld op http://news.cnet.com/8301-13554_3-9774926-33.html
 • Last van stroomuitval? Een UPS (Uninterruptible power supply) biedt uitkomst!
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Post, telefoon, internet

3 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Ralph // Jun 24, 2009 at 10:38

  Wat een bizarre ervaring was dat…
  Als mede-IT-er, thuisnetwerkbeheerder en getuige voel ik erg met jullie mee. En die timing… We waren dichtbij de ultieme oplossing voor thuishosting, de theorie was duidelijk, alleen de uitvoering nog. En dan BAF! en je bent ineens onthand, onthustst en ontdigitaliseerd…

 • 2 Ton // Nov 6, 2009 at 19:16

  Ja dat is schrikken zo’n klap van een inslag.
  Wij hebben het ruim dertig jaar geleden meegemaakt op ons boerderijtje in Friesland en de inslag kostte ons ook het nodige.
  Als tip wilde ik verwijzen naar de mogelijkheid om in de groepenkast een overspanningsbeveiliger te plaatsen, een “parafoudre”.
  Meer hierover is te lezen op http://www.infofrankrijk.com in een zeer uitgebreid artikel over electrische installaties in LDF.
  Verder wilde ik je complimenteren met de informerende en tevens zeer vermakelijke site.
  Met vr. gr.
  Ton & Ingrid
  Bosjean – Bourgogne

 • 3 Tom Nieuwenhuis // Nov 9, 2009 at 10:14

  Beste Ton en Ingrid,
  Thnx voor de tip en het compliment! Ik zag toevallig afgelopen weekend iets staan in een bouwmarktkrantje, over een parafoudre in de groepenkast. Gaan we doen dus! Inmiddels hebben we hier van alles aangeschaft om dit niet nog een keer te laten gebeuren: een UPS, meerdere verdeeldozen die tegen overspanning beveiligd zijn, inclusief aansluitingen voor telefoon, netwerk en tv (die we nog steeds niet hebben, maar goed). Alles heeft in elk geval al een tweede keer inslag overleefd, dus het is de investering meer dan waard gebleken!

  Groet,

  Tom

Plaats een reactie