Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Het plaatsen van een cuve-fase 2

September 13th, 2010 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

Het kan niet op! Alweer een post! En nog een nuttige ook (denk ik…). In de post over fase 1 heb je kunnen zien hoe we de hemelwaterafvoer (hwa) omgeleid hebben, en de oplettende lezer zag bij de foto’s al een soort zwembad- / zandbak-omlijsting. Die omlijsting is natuurlijk de bekisting voor het betonnen vloertje dat we gestort hebben. Want weer een cuve laten verzakken, daar hebben we geen zin in!

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn foto's te zien! Bij deze post zijn tips geplaatst!
Vergeet niet op de kleine foto’tjes te klikken voor een grotere!

In feite wordt deze post dus een soort van minihandleiding hoe je zo’n vloertje kunt storten. Maar feel free om te zeggen als het niet goed is! Ik zeg niet dat ik het dan opnieuw ga doen overigens… :-)

Plaats bepaald? Graven dan maar.Ten eerste ga je graven. Daar zijn we professionals in, want afgelopen winter hebben we de stal voor een heel groot gedeelte afgegraven. Ook daar komt hopelijk ooit nog eens een post over. Goed, dat graven, dat lijkt simpel. Spade, schop, eventueel een greep of een pikhouweel (pioche), en je gaat aan de  gang. Maar zoals iedereen al kon verwachten: hier in Frankrijk gaat dat niet zo. Je komt tijdens dat graven namelijk van alles en nog wat tegen: glas, botten, stenen, de aardleiding, de afvoer van een klein keukenblokje, de oude (loden) afvoer van daarvoor (hoe die dan boven de huidige afvoer kan liggen, is mij enigszins een raadsel… haal m dan weg zou ik zeggen…), plastic, schoenen, glazen potjes met een of ander medicinaal goedje en ga zo maar door. Dat graven duurt dus een tijdje, maakt niet uit hoe groot of klein het vloertje is / wordt.

Maar als het dan toch eindelijk gelukt is om de vloer op diepte te hebben afgegraven, dan kun je beginnen. De volgende stap is het maken van een bekisting. Dat kan van betonplex (multiplex met zo’n mooi glad donkerbruin plastic-achtig laagje erop), maar je kunt ook gewoon hout gebruiken. Zelfs sloophout. Als je er maar rekening mee houdt, dat de hoogte precies goed is. En dat de bovenkant vlak is, want die ga je later gebruiken om het beton af te rijen (vlak te maken). Zorg er uiteraard voor dat die bekisting tijdens het storten niet instort! Beton is vrij zwaar, dus eenmaal aan het storten, dan kun je je bekisting niet meer gaan herstellen!

Puin op de grondBekisting klaar? Dan kun je op de bodem wat puin / puzzolane gaan leggen. Puzzolane is beter, dus duurder, en dient om het water beter te kunnen afvoeren, en tevens als drukverdelende laag. Wij hebben puin gebruikt in plaats van puzzolane, omdat we daarvan nog een stapel achter huis hebben liggen, en die moet toch ooit een keer weg. Dat puin, dat stamp je zo goed als het gaat vlak, en je kunt verder naar de volgende stap: een plastic laag eroverheen. En een laag plasticEigenlijk zou je stevig landbouwplastic moeten gebruiken, maar aangezien het er enkel toe dient om het water dat in het beton zit niet meteen te laten weglopen, hebben wij een stuk plastic gebruikt dat we eerder in huis hadden hangen tijdens sloopwerkzaamheden. Een anti-stof-stuk-zeil zeg maar. Voldoet prima. (Hmmmm, als ik het zo terug lees, dan worden we wel steeds Franser in het bedenken van oplossingen…. :-) .)

De gevlochten matGoed, volgende stap alweer: een vlechtmatje. Betonstaal, gevlochten dus. Je kunt die matten kant en klaar kopen, maar dat gaat per mat van veel meters bij nog meer meters. En dat past niet in de auto. Wat je dus wel kan doen als je maar een klein vloertje gaat storten: zelf die mat vlechten. Je gaat naar de bouwmarkt (wij zijn naar de BigMat gegaan), en haalt daar betonstaal. Beetje aan elkaar knopenMet een beetje medewerking mag je de boel daar zelf ff op maat knippen, met een speciaal daarvoor geschikte tang. Daarmee knip je het staal (8 mm doorsnede in ons geval) op lengte, waarbij je rekening moet houden met het feit dat de kopse kanten ook in het beton moeten zitten. Om betonrot te voorkomen, hou je die afstand op zo’n 3 cm (je krijgt dus overal minstens 3 cm beton op je staal, zodat het niet kan roesten). Het vlechten (samenbinden van het staal) doe je gewoon met wat ijzerdraad. Wij hadden nog wat ijzer-binddraad (heet dat zo?), met van dat groene plastic eroverheen; gaat ook prima.

De vlechtmat op zun plekMatje klaar? Leg het op zun plek, en hou ook hier weer rekening met een betondekking van zo’n 3 cm. Aan de onderkant dus. Daarvoor kun je weer in de winkel gaan shoppen en plastic afstanddingetjes halen, maar simpele steentjes (weer dat puin bijvoorbeeld, of stenen uit de net afgegraven kuil zelf) voldoen ook hier weer prima. En scheelt weer in de kosten.

Klaar om te storten. Gelukkig is het geen slecht weer :-)Het gaat goed, we zijn er bijna: je kunt gaan storten! Dan moet je dus wel beton hebben, of aan laten rukken door een betoncentrale. Ons vloertje meet echter slechts 1,2 x 1,6 x 0,12 m dik, wat neerkomt op zo’n 230 liter beton. En daar komt geen enkele betoncentrale voor rijden. Tenzij je betaalt misschien. Voor minstens 6 kubieke meter. Dus: je haalt zakken beton, of afzonderlijk zand, grind, en cement. Wij hebben gekozen voor de eerste optie: kant en klaar (pret à gacher), dat werkt voor zo weinig een stuk makkelijker. Geen gedoe met mengen (behalve water), en alles is hetzelfde. De vloer in wordingDus: 1 voor 1 doe je de zak met beton in de betonmolen (en die heb je echt nodig! ) en na amper een uurtje ligt de vloer er netjes bij. En klaar is Jean-Luc!Nog ff afrijen, zodat de bovenkant gelijk ligt met de bekisting, en klaar ben je! Alles bij elkaar opgeteld heb je voor nog geen 100 euro (beton, staal, stukkie plastic, bekisting) een fantastisch vloertje liggen. Eentje waarbij de cuve NIET kan verzakken (gaan we voorlopig dan even van uit :-) ).

Ok, ook hier weer wat tips!

 • Hoe diep moet je graven? Reken ruwweg 12 cm voor de vloer zelf, evt 5 cm voor wat zand (draagkrachtige en vooral vlakke laag), 10 cm puzzolaan, evt isolatie (buiten niet nodig natuurlijk) en je bent er. Wij hebben hier nu ongeveer 15-18 cm afgegraven: 12 voor de vloer + wat puin.
 • De betonmolen heb ik ‘vastgezet’ dmv twee simpele spijkertjes op een oude plank. Zo staat ie stabiel en kan niet kantelen bij het leegkiepen.
 • Ga nooit met je handen in de draaiende betonmolen! (Duh…)
 • Het beton kun je makkelijk verdelen / uitspreiden mbv een oude bezem, zonder haren. Oftewel: een steel met een plank eraan waarbij je het beton van je af kunt duwen, maar ook weer naar je toe kunt halen.
 • Gebruik in elk geval een veiligheidsbril, want beton is gevaarlijk voor de ogen! Een stofkapje voor je mond kan is ook aan te raden.
 • Zo’n zak beton in de betonmolen kieperen is nogal lastig. Leg m er daarom in (de zak nog dicht), snij m aan de onderkant open met een stanleymes, en vervolgens over de lengte. Je krijgt dus een soort T-snede. Daarna pak je de beide punten aan de voorkant, en tilt m als het ware zo leeg in de betonmolen. Probeer het maar. Let wel: de betonmolen staat UIT!
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Klussen

0 reacties tot nu toe ↓

 • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie