Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Het Europese schadeformulier

March 24th, 2010 door Tom Nieuwenhuis · 2 reacties

schadeformulierDusssss…. niet de auto invoeren, maar een schadeformulier invullen, dat moge duidelijk zijn…

Het eerste deel nog niet gelezen? Dat is hier te vinden!

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post zijn 1 of meerder documenten te downloaden

De hele santekraam wordt van de weg gehaald en opgeladen op autoambulances. Mijn aanhangwagen hangt achter 1 van die vrachtwagens, de andere rijdt erachteraan. Alles gaat naar de garage, en ik bel met mijn verzekering. Wat je dus altijd bij je moet hebben: DE GROENE KAART! Dat is punt 1 verplicht, en punt 2 staat daar het telefoonnummer op dat je moet hebben. Ook vanuit het buitenland.

Terwijl ik aan de telefoon ben met Nederland, zie ik een taxi aankomen voor de twee jongedames. Ze stappen in, en de taxi draait om om weg te rijden. “Krijg nou wat”, denk ik (maar dan iets anders eigenlijk), volgens mij moeten we toch echt een schadeformulier invullen. Ik zie de bui al hangen anders! Ook de verzekeringsagent drukt mij op het hart dat het toch echt verstandig is om dat direct te doen, en niet pas achteraf. Dus ik loop naar de taxi, en vraag wat de dames (die ik eigenlijk op dat moment geen dames meer wil noemen) willen gaan doen.

“Euh, ja, we komen maandag terug bij de garage, nu gaan we verder naar Parijs, met de taxi.”
- “Nou, ik denk het niet, we gaan toch echt eerst een schadeformulier invullen volgens mij.”
“Oh, ja tuurlijk…als u dat wilt.”
- “Ja. Dat wil ik.”
“Nou vooruit dan maar.”

Pas dan blijkt dat noch ik, noch de twee ‘jongedames’ een schadeformulier bij zich hebben, maar de taxichauffeur gelukkig wel. De Franse versie uiteraard. In een nabijgelegen junkfoodrestaurant vullen we de formulieren in, voor zover we daar met zun allen verstand van hebben. Het gaat aardig, maar er is wat weinig ruimte, en als je zo’n formulier eigenlijk voor het eerst ziet, komt het een beetje rommelig over. Vandaar tip 1: neem zo’n formulier voor de gein eens door, dat scheelt misschien weer tijd en onduidelijkheid. Verderop in deze post kun je er een paar downloaden! Wel zonder carbon-doordruk erachter… vraag er dus 1 aan bij je verzekeringsmaatschappij, je bent namelijk ook nog eens verplicht om zo’n formulier bij je te hebben!

Uiteindelijk kom ik dan toch, behoorlijk gestressed, bij mijn hotel aan. Slapen doe ik niet, veel te veel stress. Ik heb gelukkig met de verzekering geregeld dat ik de volgende dag met de trein verder kan, de auto en aanhangwagen worden later opgehaald. Naar later blijkt wordt de aanhangwagen door de ANWB verder het land in gebracht, de auto gaat terug naar Nederland… het is namelijk niet helemaal duidelijk of die total-loss verklaard zal worden. Das dus vette pech voor deze kabouter, maar dat hele eind moet nogmaals afgelegd worden.

En voila, vandaar dus dat het hele invoerverhaal met 3 maanden uitgesteld werd… maar gelukkig alles met een goede afloop! Begin december is de auto gerepareerd, 30 december is het dan eindelijk zover dat we alle vuile was die nog in de auto zat sinds oktober, in Frankrijk in de wasmachine kunnen gooien, en begin januari is mijn eigen auto in Frankrijk geregistreerd! Dankzij het stappenplan, maar met 1 aanvulling: het bewijs van inschrijving van de gemeente is blijkbaar in mijn geval niet voldoende. Een rekening van de EDF daarentegen wel. Dat heeft in Frankrijk overduidelijk meer waarde dan een min of meer officieel papiertje met een stempel van de burgemeester :-) . Het ligt er dus maar aan wie je tegenover je hebt achter de balie…

De tips:

 • Heb je een ongeluk gehad? Vul ALTIJD het Europees schadeformulier in (als dat mogelijk is)
 • Langs de péage staan om de 2 km praatpalen, net zoals de ANWB-palen in Nederland. Kun je die niet bereiken, bel dan 112, het Europese noodnummer.
 • Probeer een beetje kalm te blijven. De meeste mensen veroorzaken niet met opzet een aanrijding.

De downloads:

Vergeet overigens niet dat dit een momentopname is van het schadeformulier van nu en dat het misschien kan wijzigen!

Ook iets dergelijks meegemaakt in Frankrijk? Laat het weten!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Financiën · Memoires · auto

2 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // May 26, 2010 at 09:29

  pfff Tom, wat een verhaal zeg. Ga zo direct de schadeformulier maar eens downloaden, want zo te lezen zit een ongeluk in een klein hoekje. ..

 • 2 Siebe // Aug 16, 2011 at 09:16

  Hi,

  Goed dat alles goed is afgelopen. Yep het invullen van het document kan lastig zijn als je geen Frans spreekt.

  Het officiële Duitse, Engelse, Franse en Nederlandse Europees schadeformulier kan ook hier gedownload worden:

  http://www.cartraveldocs.eu

  Ook zijn er vertalingen in het Pools en Italiaans te vinden.

  Siebe

Plaats een reactie