Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Het aperitief

July 15th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

Pastis 51De gehaktballetjes zijn gebraden. Een fles sterke drank wordt uit de kast getrokken. Drank die de vorige bewoonster eigenhandig gebrouwen heeft. Eau de vie aux noix. 60% of meer. Voor minder doen ze het hier gewoon niet. Dan hoor je er niet bij.
Het is 12 uur. ’s Middags dus. Logisch dat de sterke drank op tafel komt :-) . We lopen naar het aperitief, toch wel zo’n 200 meter verderop. De buren niet. Die gaan met de auto. Net als de Lyonnais, overburen van iets verderop. Met de gehanktballetjes en de drank onder de arm, komen we aan bij de organiserende buren van een paar huizen verderop. Zij komen uit Marseille, tweede huis hier gekocht, dat ze ook aan het opknappen zijn. Met schrootjes… maar daarover later meer :-) .
Het is een drukte van jewelste. Voor het gehucht dan. Zo’n 15 man / vrouw verdringt zich om de tafel en de stoelen. Het eerste dat opvalt is dat niemand iets mee heeft genomen. Behalve wij. Toch iets verkeerd begrepen dus :-) . Het tweede dat opvalt zijn de grote blocnotes die elke vrouw bij zich heeft. Behalve wij. Toch iets verkeerd begrepen dus :-) .
Wat blijkt? Het aperitief is de gelegenheid om een barbeque te organiseren, voor over een paar weken. De taken worden verdeeld. Een typische, besnorde Fransman biedt aan om voor het vlees te zorgen. Vlees, da’s mannenwerk. Daarna komen de vrouwen aan de beurt. De rolverdeling is hier nog iets traditioneler, en wie ben ik om daar tegenin te gaan ;-) ?
De meestal iets oudere vrouwen beginnen driftig ideeën te opperen wat ze allemaal wel of niet klaar zullen maken. De best bewaarde geheime recepten komen langzaam maar zeker naar boven. Om het hardst wordt er geroepen wie wat gaat doen. Bijna volgt er een handtassengevecht, maar het gaat net goed. Mevrouw A gaat een linzensalade maken. Ze duldt daarbij geen tegenspraak. Mevrouw B (de vrouw van de Burgemeester) gaat voor de rabarbertaart. Mevrouw C gaat pizza bakken. Uiteindelijk is iedereen tevreden, want iedereen mag iets gaan koken of klaarmaken. Behalve wij. Toch weer iets verkeerd begrepen? Nou, nee, maar de vrouwen willen hier zo graag in de keuken staan, dat je er nauwelijks tussenkomt. En de Franse vrouw maakt niet 1 ding klaar, maar het liefst meerdere dingen, zodat er weinig over blijft voor ons. Maar goed, daar vinden we wel wat op. Desnoods maken we weer gehaktballetjes. Die vielen in elk geval goed in de smaak! En weer een stap dichterbij de totale integratie!

Tips:

 • Neem een paar typisch Nederlandse recepten mee. Komt altijd van pas.
 • Ga niet in discussie met iets oudere Franse vrouwen, op het gebied van koken. Das hun pakkie an.
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Cultuurverschillen · Memoires · Ontspanning

0 reacties tot nu toe ↓

 • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie