Zoals zovele Franse huizen in de buitengebieden, hebben ook wij geen vaste aansluiting op het gasnet van Gaz de France. Evenmin hebben we een gastank achter het huis liggen. Wat we daarentegen wel hebben, zijn de alom vertegenwoordigde (in Frankrijk tenminste) gasflessen. Ondanks dat we wel een gasfornuis uit Nederland hebben meegenomen, gebruiken we het fornuis (inclusief oven) dat hier al stond. Er staat trouwens ook nog een houtgestookt fornuis, maar daarvoor moeten we eerst de schoorsteen laten vegen.
Maar goed, het gas komt dus uit een gasfles. Niks mis mee, alleen zit er (uiteraard) een slang van de gasfles naar het fornuis. Op die slang staat: “A remplacer avant 2008″. Voor de niet-Frans-sprekenden onder ons: “Te vervangen voor 2008″. En laat het nou al april 2008 zijn… Wat doen we, wagen we de gok, of gaan we eerst naar een bouwmarkt om een vervangende slang te halen? De eerste paar dagen wagen we de gok, de slang ziet er verre van poreus uit, daarvoor is het hier in huis misschien ook iets te vochtig, en alles gaat gelukkig goed. Na een paar dagen hebben we de nieuwe slang in huis. Na veel gedoe, geschreeuw, gemopper, duwen, draaien met handen en voeten en vervolgens met een waterpomptang, zit de slang er eindelijk op. Nu het aandere uiteinde nog… gelukkig lukt ook dat. Met een schroevendraaier even de klemringetjes / knelkoppelingen aandraaien, en dan moet het goed zijn. Maar na drie slagen draaien, breekt een gedeelte van de schroef al af. Kwaliteitje! Gelukkig brengt de tang wederom de redding, en de koppeling zit vast genoeg. We controleren beide kanten met zeepsop, op het onstaan van luchtbelletjes als de gaskraan open staat, maar die verschijnen niet, dus alles is ok. Koken maar!
Twee dagen later komen we tot de ontdekking dat er in de keuken ook nog een gaskachel staat. Diep weggestopt onder een aantal lagen kleding en schorten. Ook maar eens proberen of die het doet. De slang had al voor 1991 vervangen moeten worden, dus dat gaan we maar niet proberen. Veiligheid voor alles toch stiekum wel. Daarnaast is er ook geen gasfles meer op aangesloten, dus die zullen we eerst moeten halen. We hebben nog wel twee lege flessen staan, die kunnen meteen mee om ingeleverd te worden. Heel gedoe nog, want bij de eerste benzinepomp hebben ze niet hetzelfde merk gasflessen, dus gaan we naar het benzinestation van de Super U, en die hebben ze gelukkig wel. Daar blijkt het toch iets minder eenvoudig om twee lege flessen in te leveren, statiegeld te krijgen, en vervolgens 1 volle fles weer mee te nemen. Hoe het hele statiegeldsysteem op gasflessen is, moeten we dus nog uitzoeken, dat staat in een volgende post.
Uiteindelijk nemen we weer twee volle flessen mee. Of we nou statiegeld hebben betaald, of dat we iets hebben teruggekregen, is ons nog steeds een raadsel. Meer daarover volgt dus nog.
Eenmaal thuis gekomen, begint het gepruts met de gasslang aansluiten opnieuw. De slang die we nu hebben gekocht, blijkt, ondanks de hogere prijs, van een iets mindere kwaliteit, want de tang trekt de hele slang kapot. Dit werkt dus niet. Stukje afsnijden, diep ademhalen en opnieuw beginnen. De slang is 1,5 meter lang, we hebben hooguit 30 cm nodig, dus we kunnen nog circa 60 pogingen doen. Dat moet lukken. Eerst smeren we wat zeepsop op het metaal waarop de slang moet worden aangesloten, vervolgens verwarmen we het uiteinde van de slang met een aansteker, zodat de opening iets groter wordt. Dit werkt prima! Het eerste uiteinde zit er in 10 seconden op. Nu het andere uiteinde. Zeepsop, verwamen, schuiven maar. Hoppa, done. “Zit die knelkoppeling er al op?” hoor ik mijn vrouw vragen… F*ck! Niet dus. Slang er weer af, knelkoppeling erop schuiven, opnieuw zeepsop, opnieuw verwarmen, opnieuw erop schuiven. Klaar. Dat gaat goed. Even controleren op luchtbelletjes, das ok, en kijken of de verwarming het doet. Hmmmm…. jammer. Alles voor niks dus… morgen opnieuw een poging. Ik ga ervanuit dat het gaat werken.
Tips:
- Veiligheid voor alles: lees eerst of de slang vervangen moet worden. Dit staat duidelijk op de slang vermeld.
- Hou een brandblusser bij de hand. Je weet maar nooit. Hou in elk geval geen open vuur vlak bij de gasfles.
- Het plaatsen va de slang gaat gemakkelijk als je het metaal eerst van zeepsop voorziet. Verwarmen van de slang helpt daarnaast ook.
- Gebruik knelkoppelingen om de slang vast te zetten. Extra tip: haal een extra setje van deze koppelingen, want de bijgeleverde zijn prut. Daarvan breekt de schroefkop geheid af. Je kunt vervolgens trouwens nog wel verder met een tang, maar toch. Er zijn ook knelkoppelingen met vleugelmoeren. Die zijn extreem handig, want geen gedoe met schroevendraaiers.
- Vergeet niet de knelkoppelingen op de slang te schuiven, voordat je deze op de aansluiting zet
- Het zeepsop helpt niet alleen bij het plaatsen van de slang, maar daarmee kun je ook controleren of de slang goed geplaatst is: laat het gas stromen; er mogen dan geen belletjes onstaan bij beide (!) uiteinden van de slang.
- Vertrouw je het niet? Hang niet de held uit, maar haal er iemand bij die er ervaring mee heeft. De buurman bijvoorbeeld. Voor een goed glas wijn is hij vast en zeker bereid te helpen. Geef hem de wijn wel achteraf, niet vantevoren
- Gebruik je het gas niet? Draai de kraan dicht die op de gasfles zit. Zeker als je voor langere tijd het huis verlaat.
Edit 20 oktober: Met knelkoppeling wordt een slangklem bedoeld, en in plaats van zeepsop kun je vaseline gebruiken. Demietri, dank voor deze aanvulling / verbetering!
7 reacties tot nu toe ↓
1 Marcel van Prehn // Sep 11, 2008 at 15:39
Bedankt voor de tips. Met name die van het zeepsop en het verwarmen van de slang hebben mij heel erg goed geholpen.
2 Demietri // Oct 19, 2008 at 22:17
Hallo Tom,
Handige tips.
Maar met een knelkoppelingen wordt waarschijnlijk slangklem bedoeld.
Een knelkoppeling is om leidingen aan elkaar te maken die je anders aan elkaar zou solderen.
Ipv zeepsop om de slang over de slangpilaar te schuiven, kun je beter vaseline gebruiken. Dit tast het rubber van de slang niet aan.
Groeten,
Demietri
3 Tom Nieuwenhuis // Oct 20, 2008 at 09:47
Hallo Demietri,
Bedankt voor je reactie! Je hebt helemaal gelijk: een knelkoppeling is inderdaad voor leidingen. Dat van die vaseline wist ik niet (of beter gezegd dat van het aantasten van de slang door zeepsop). In elk geval: mede door jouw reactie is de info op deze site weer wat beter!
Groet,
Tom
4 Demietri // Oct 20, 2008 at 17:03
Nederlandverlaters moeten elkaar helpen.
5 Adriaan // Nov 11, 2008 at 16:39
Hallo Tom, wij kopen bij de supermarkt of bouwmarkt complete sets gasslang met slangklemmen in blisterverpakking. Het is juist de bedoeling dat het schroefje van de slangklem afbreekt, omdat je hem maar een keer mag gebruiken! Voor het loshalen heb je dan weer wel de waterpomptang nodig. Alles voor de veilgheid!
Mvg Adriaan
6 Tom Nieuwenhuis // Nov 11, 2008 at 18:51
O? Kijk, dat wist ik niet, maar dat verklaart een hoop! En zo leren we elke dag weer wat bij, thnx!
Tom
7 Demietri // Nov 12, 2008 at 01:35
Is dat een Frans systeem, want volgens mij gaan ze hier nog altijd doordraaien als ik ze te strak zet. (Thuis natuurlijk, omdat wij hier geen slangen met slangklem meer mogen gebruiken voor het werk).
Wel een goed idee om de schroef zo te maken dat hij afbreekt bij de juiste spanning.
Bedankt
Plaats een reactie