Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Franse streekgerechten

June 17th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 2 reacties

asterix en obelix dorpsfeestFrankrijk staat bekend om zijn culinaire hoogstandjes. Verschillende amuses gueulles proberen je, voordat het echte eetwerk begint, al in hogere eetsferen te brengen. Escargots (slakken dus) met een knoflookdressing (knoflooksausje mag je waarschijnlijk niet zeggen) zorgen ervoor dat de een reikhalzend uitziet naar het hoofdgerecht, terwijl de ander verlekkerd zit te kijken naar het bord van die ene, zich afvragend of het wellicht ongepast is om ze, al dan niet ongezien, zich toe te eigenen. Tis toch zonde om ze weer weg te laten halen door de garçon. En onbeleefd ook nog eens.

Het hoofdgerecht bestaat meestal uit vlees, met wat groenten en / of aardappelen. Hoewel ook die laatste in Frankrijk tot de groenten worden gerekend. Coq au vin, lamsvlees, raclette, het kan allemaal niet op. En dat ook nog eens voor heel schappelijke prijzen. Wat wil je nog meer?

Ook elke streek in Frankrijk heeft zijn eigen typische Franse streekgerecht. En nog een stapje verder: elk zichzelf respecterend dórp heeft een specialiteit. Tijdens de traditionele zomerfeesten worden grote banquetten aangelegd, waarbij iedereen zich kan inschrijven en voor een alleszins redelijke prijs te barsten kan eten aan een goed, overvloedig maal. Denk aan het traditionele afsluitfeest van Asterix en Obelix, doe dat in het kwadraat, en je bent er. Grote, sappige, malse varkens aan het spit, doordrenkt met de lekkerste oregano-, basilicum- en knoflookmarinades, de meest frisse salades van verse, zoete tomaten, rode uien en verse bieslook. Ach, wat zal ik zeggen? Alles wat je met kerst zou willen eten, maar dan midden in de zomer! En je hoeft het nog niet eens zelf klaar te maken! Op de achtergrond traditionele Franse muziek, een vide grenier-verkoop ernaast, misschien zelfs een Middeleeuws feest, en klaar ben je!

Ook ‘ons’ dorp heeft zo’n feest. Ergens in juli, de preciese datum verschilt per jaar. En inderdaad, een vide grenier, een goed georganiseerd feestje voor de kinderen, en, uiteraard, een uitbundige, overvloedige maaltijd. Met KOOLSOEP! Damn! Dat hebben wij weer! Niks geen schapen aan het spit, geen pommes Parisiennes met fijne tuinkruiden, geen ragfijne stoofschotel met de meeste exquise bouillabaisse. Nee, koolsoep. Soupe aux choux. Daarvoor loopt het hele dorp uit. En de omstreken erbij!
Maar goed, het gaat om de sfeer. En die is errug gezellig. Tenminste op de dag zelf. De dag daarop…. nou, wat zal ik zeggen, lijkt het me raadzaam om het dorp te mijden, als je begrijpt wat ik bedoel… Het is in elk geval jammer dat we nog geen riolering hebben ;-)

Tips:

 • Als je het leuk vindt: doe mee met het dorpsfeest. Gezelligheid gegarandeerd, en je integreert meteen
 • Lees en eet je in in de lokale keuken. Doe je meteen weer Franstalige kennis op.
 • Er is meestal geen snackbar om de hoek, dus als je een echte frietfanaat bent, schaf dan een frituurpan aan
 • Zorg voor voldoende wc-papier :-)
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Memoires · Ontspanning

2 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie van Dijk // Jun 17, 2008 at 21:16

  mmmmmm, het water loopt me al in de mond!

 • 2 joost // Mar 18, 2009 at 10:36

  harstikke leuk zeg!

Plaats een reactie