Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Franse houten vloeren

December 18th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 6 reacties

vloerVloeren. Wie kent ze niet. Je loopt erop, je stampt erop, soms zit je erop en soms slaap je erop. In al die gevallen ga je ervan uit dat die vloer goed is. Dat je er in elk geval niet zomaar doorheen zakt. Bij betonnen vloeren valt dat inderdaad meestal wel mee.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post is een filmpje te zien!

Houten vloeren daarentegen, das een ander verhaal. Nog anders wordt het, als het om vakkundig gelegde, oude, houten, Franse vloeren gaat. En weer een ander verhaal wordt het, als die vakkundig gelegde, oude, houten, Franse vloeren na verloop van tijd gerepareerd worden, op de voor ons inmiddels bekende Franse manier. Repareren is in ons huis (laat ik niet teveel generaliseren), meestal camoufleren. Alles wat niet helemaal goed (meer) was, is op vakkundige wijze aan het zicht onttrokken. En wat je niet ziet, dat is er ook niet. Dus een rotte vloer die je niet ziet, die is er ook niet. Wat zie je dan wel? Een laag linoleum. En daaronder een laag spaanplaat. Nat weliswaar, maar door de linoleum zie je dat ook niet. En onder die laag spaanplaat, juist, daar zit de rotte vloer. Een soort gepulveriseerde, stoffige, edoch soms nattige substantie, die ooit de naam ‘vloer’ heeft meegekregen. Vanonder die rotte ooit-vloer is die vloer ook niet zichtbaar, want daar heeft men op slinkse wijze een verlaagd plafond aangebracht. Al dat stoffige hout, en vooral die houtwormen, die zouden namelijk teveel rotzooi op de grond veroorzaken. Of, nog erger, de troep komt in je haar, en dat wil je natuurlijk niet. Nee, verberg de boel maar goed, dan kunnen we er weer een paar jaar tegenaan! En, bijkomend voordeel van zo’n verlaagd plafond: je helpt ook nog eens de muizenpopulatie in stand houden! Dus, duidelijk een win-win-situatie :-)

Ok, ik wil niet negatief overkomen hoor. Als je een oud huis koopt, dan weet je dat er dingen vervangen moeten worden, geen probleem. Het is zelfs zo dat je op een gegeven moment nergens meer van opkijkt, en dat je de zaken gewoon accepteert zoals ze zijn. “Hé, die vloer, moet je dat nou zien, die is wel heel slecht!” “Ok, haal er ook maar uit.” Verder geen gezeik, geen gedoe, je doet wat je moet doen, en dat is dat. Je gaat anders met de dingen om. “Maar als je dit vantevoren nou had geweten, had je het huis dan ook gekocht?” “Euh, niet over nagedacht eigenlijk :-) .” So what? We wilden een oud huis in Frankrijk, en dat hebben we gekregen! Nou ja, gekocht dan.

Anyway, het leek me wel leuk om even een blik te gunnen in de verdere sloop-perikelen die ons huis in de aanbieding heeft. Dus, check de video!

Mocht je je trouwens afvragen wat voor plaatje er bovenaan de post staat: dat is een stukje vloer, lichtelijk aangetast door houtworm…

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Huis kopen · Klussen

6 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // Dec 19, 2008 at 15:24

  jullie hoeven je niet te vervelen met de feestdagen – af en toe een houten puzzeltje leggen, een spelletje doen met botjes en knokkeltjes gooien en van tijd tot tijd een beetje vegen….. gezellige kerst dus!

 • 2 mam // Jan 4, 2009 at 19:52

  een huis vol kou
  is als een huis zonder vrouw
  maar is dat even fijn
  je hebt een vrouw die er mag zijn
  ook de kachel lijkt te werken
  dus zul je van twee kanten de warmte merken
  Houdt deze warmte vast in je leven
  maar vergeet niet de nodige warmte terug te geven.

 • 3 nel // Mar 6, 2009 at 15:49

  Net als in holland kun je je huis na laten kijken op houtworm en boktor vooral .Houtworm is wat aan te doen boktor is mij verteld blijf daar maar van af.Maar de prijzen liggen ook anders als in nederland .Maar de eigenaar kun je vragen om een certificaat te overhandigen of het boktor vrij is.En een beetje klussen is toch leuk.

 • 4 Annelies // Apr 28, 2009 at 12:41

  Bij eikenrijk kochten wij dit soort planken zoals te zien in het filmpje, maar dan weer geschaafd, de structuur werd echter wel behouden, deze planken zijn afkomstig van oud eiken bouwmaterialen uit Frankrijk, dit oude franse hout wordt geimporteerd door de vloerderij.
  Het leggen is wel eenvoudiger, er gaat toch niets boven echt!!
  Groet
  Annelies

 • 5 willemien // Jun 22, 2011 at 08:32

  Hallo,

  Wij zijn een huis aan het verbouwen in Nederland en willen graag een brede, minimaal 30 cm, massieve vloerdelen kopen van in totaal zo’n 35 m2. Hebben jullie tips waar we deze vloerdelen kunnen vinden? Plaatsen of een regio? Wij zijn van plan deze zomer nog naar frankrijk te gaan om dit op te zoeken!

  Ik hoor graag van jullie,

  Willemien

 • 6 Tom Nieuwenhuis // Jun 23, 2011 at 06:29

  Hallo Willemien,

  30 cm breed? Dat is behoorlijk! Die zijn we hier nog niet tegengekomen, niet als vloer tenminste. Je zou misschien direct bij een houtzagerij kunnen vragen, dat is meestal wel goedkoper dan bij een vloerenbedrijf. Hou er dan wel rekening mee dat het hout meestal nog jong is en dus gaat werken, kromtrekken, krimpen enzo. Laat het dus altijd klimatiseren in de ruimte waar het komt te liggen.

  Ook niet onbelangrijk: hou rekening met je transport! Hout is zwaar (afhankelijk van de soort natuurlijk). 35 m2 is al snel zo’n 500 kilo, en dat kost je veel extra benzine op de weg terug.

  Ook rekening mee houden: levertijd! Het kan maar zo zijn dat er weken of maanden overheen gaan voor je iets geleverd kan krijgen. Leuk als je niets anders te doen hebt, maar of je zo lang op vakantie gaat is maar de vraag :-)

  Misschien dat je iets hebt aan de tip van Annelies?
  Wij zitten in de Haute-Loire, waar heel veel houtzagerijen zijn. Hier komt heel veel dennen- en sparrenhout voor (pin en sapin, grenen, kerstbomenhout zullen we maar zeggen). Uiteraard is dat goedkoper dan bijvoorbeeld eiken, maar ook minder hard en slijtvast. Pin des Landes is vrij goedkoop, maar staat ook niet bekend om zijn kwaliteit…

  Als ik jou was, zou ik eerst even goed kijken wat voor soort hout je wilt, wat je budget is, en dan gericht op zoek gaan in een regio waar dat hout voorkomt. Vooraf zoeken wat je wilt in folders en natuurlijk op internet is een must om snel iets te vinden (maar daarom kwam je natuurlijk al op deze site terecht :-D ).

  Ik kan je dus helaas niet zo zeggen waar je het beste, voordeligste hout vindt. Wij zijn persoonlijk meerdere houtzagerijen afgegaan, om uiteindelijk toch voor een bouwmarkt te kiezen, omdat die én de breedste planken (20 cm) kon leveren, én het mooiste hout had, én goedkoper was dan de houtzagerijen. Massa-productie dus. Levertijd? Hoewel ze zeiden dat het op voorraad was, komt het als het goed is toevallig vandaag aan. Na 2 maanden. In een niet-geregistreerde-want-een-administratieve-rotzooi-daaro-dus-we-geloven-je-maar-op-je-blauwe-ogen-dat-we-nog-niet-geleverd-hebben, nalevering. Maar das een ander verhaal…

  Succes!

  Groet,

  Tom

Plaats een reactie