Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Een Frans huis kopen, stap 2 in het stappenplan

June 30th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 4 reacties

Immo de FranceOk, je weet dus wie je bent en wat je wilt. Je weet in welke streek je iets zou willen hebben. De moeilijkste stap is daarmee al gezet!
Nu wordt het tijd voor:

Stap 2: op huizenjacht
Eindelijk klaar voor het grote werk: de huizenjacht. Maar waar begin je? Ook daar zijn weer verschillende mogelijkheden voor te verzinnen. Als ik even huizen van vrienden, bekenden en familie uitsluit, hou ik zo snel 3 mogelijkheden over om te zoeken:
1. op internet
2. (2e-) huizenbeurs bezoeken
3. tijdens de vakantie

Aangezien het een erg lang verhaal zou worden als ik ze allemaal in 1 keer zou beschrijven, doe ik dat niet, maar begin bij de makkelijkste: internet. Google dus.
Wanneer je zoekt op ‘immobilier’ (makelaar op z’n Frans) en de naam van de streek, dan zijn de hits gegarandeerd. Veel makelaars in Frankrijk hebben een eigen website. Meestal, volgens goed Frans gebruik, laten die sites nogal te wensen over. Vooral het gebrek aan goede, duidelijke foto’s van het huis valt op. Soms alleen een al of niet opgemaakt bed, soms een raam, een rommelige keuken, een tuin (vue incroyable, maar wat is dan de staat van het huis???), en soms zelfs helemaal niets! Handig! Dat huis valt dan dus af :-) .
Er zijn ook veel Engelstalige sites, vaak gericht op… Engelsen! Die zijn vaak beter dan de Franse sites, met meer info, meer foto’s en dergelijke. Bijvoorbeeld www.bluehomes.com, overzichtelijk, veel foto’s, duidelijke prijzen.

Waar geld verdiend kan worden, zijn uiteraard ook Nederlanders te vinden. Er zijn dus ook veel Nederlandse makelaars actief op de Franse markt. Je kunt dus ook zoeken op bijvoorbeeld ‘makelaar frankrijk’ en dan de streek. Is makkelijk qua communicatie, maar uiteraard is de ene makelaar de andere niet… als je begrijpt wat ik bedoel…

Vergeet ook niet dat Fransen veel woorden afkorten. Net als NL’ers btw. Dus ook zoeken op ‘immo’ + streek is een goede optie. Al klikkend kom je ongetwijfeld dingen tegen die je meer of minder interessant vindt.
Heb je dan eenmaal een huis gevonden dat je wel aanstaat, dan is er de volgende opgave: het vertalen van de teksten en / of de afko’s. Een aantal kom je zeker tegen:

Afko Frans Nederlands Toelichting
rdc rez-de-chaussée begane grond
1er premier étage eerste verdieping
hab habitable bewoonbaar bruikbaar vloer-oppervlak
chauff chauffage verwarming bijvoorbeeld ‘gaz’, verwarming dmv (aard)gas, maar dat kan natuurlijk wel in een grote tank achter het huis zijn
sdb salle de bain badkamer
sde/wc salle d’eau avec wc letterlijk een ‘waterkamer’ een salle d’eau is eigenlijk een soort kleine badkamer, meestal met alleen een wc en een douche

Het is op zich ook handig als je wat Franse woorden kent:

Frans Nederlands Toelichting
toiture dak
gros oeuvres ‘de grote werken’: het dak en de buitenmuren Deze zijn volgens de site meestal en très bon état, maar dan op zun Frans…
séjour woonkamer
chambre slaapkamer dit is dus niet ‘een kamer’, maar specifiek een slaapkamer!
pièce kamer dit is dus wél een kamer
cave kelder hoeft niet per se onder het huis te zitten
écurie stal hoeft niet per se een apart bijgebouw te zijn
grange schuur hoeft niet per se een apart bijgebouw te zijn
prévoir travaux werk te verwachten oftewel: handen uit de mouwen en klussen maar!

En nu?
Huis gevonden dat je aanstaat? Dan zul je toch echt contact op moeten nemen met de makelaar. Als je geluk hebt, staat er wel een contactmogelijkheid op de site. Vaak via een e-mailadres, of een telefoonnummer. Nu wordt het dan toch echt tijd om je beste Frans naar boven te halen! Succes!

Tips:

 • Een makelaar in Frankrijk is duur. Circa 8% van de aanschafprijs van het huis! Het is echter niet verplicht om via een makelaar een huis te kopen, dus als het kan en je durft het aan, dan is er niemand die je tegenhoudt om zonder makelaar aan de slag te gaan!
 • Makelaars in Frankrijk hebben niet het ‘alleenrecht’ om een bepaald huis te verkopen. Het kan zelfs zijn dat bij de ene makelaar een huis goedkoper is dan datzelfde huis bij een andere makelaar! Even goed rondkijken dus.
 • Als je zoekt op Google, zul je vaak merken dat je veel Nederlandse resultaten terugkrijgt. Als je in de adresbalk van je browser kijkt, zie je misschien hoe dat komt: er staat www.google.nl. Als je naar www.google.fr gaat, kom je met je zoekopdrachten hele andere resultaten tegen!
 • Collega-blogger Dorie van Dijk wees mij op http://www.immonot.com/, waar je direct (zonder makelaar) bij de notaris naar huizen kan zoeken. Zie haar reactie, dus Dorie, bedankt (niet namens de makelaars, wel namens de lezers :-) )!

Benieuwd naar de andere stappen? Blijf dit weblog volgen!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Huis kopen · Voorbereidingen

4 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // Jul 2, 2008 at 20:12

  Ha, die Tom – er is nog een stap tussen de makelaar en zelf doen. Op de site van franse notarissen immonot.com zijn de aangeboden huizen in de regel goedkoper – het verschil kan duizenden euro’s zijn. Dat is dan snel verdiend.

 • 2 Tom Nieuwenhuis // Jul 2, 2008 at 20:24

  Klopt helemaal! Staat inderdaad niet in mijn verhaal, maar je hebt gelijk: een makelaar is zeker niet noodzakelijk, rechtstreeks bij een notaris kan ook. Thnx voor de tip! Hij is er inmiddels bij gezet :-)

  Tom

 • 3 Gerda Hoogenboom // Jan 18, 2011 at 13:06

  Op immonot.com staan ook notarissen die courtage vragen: een huis dat we vonden voor 150000 op Ebay.fr stond voor 166000 op Immonot. Een notaris is dus niet altijd goedkoper dan een makelaar. En dan krijgen ze ook de notariele kosten van 9% er nog bij.

 • 4 Max Perring // Mar 9, 2011 at 21:18

  De notariskosten betaal je in ieder geval. Dat is vooral belasting, waar de notaris relatief weinig van over houdt. Alle notarissen op Immonot vragen courtage, al noemen zij dat ‘Frais de négociation’. Die moet je echter alleen betalen als je via Immonot en de notaris contact opneemt met de eigenaar. Dan heeft de notaris immers de koper gevonden.

  Ga je rechtstreeks zaken doen met de eigenaar, bijvoorbeeld via een van de vele huizensites voor particulieren (zoals ‘onze’ site Immogo), dan hoef je die aanvullende courtage niet te betalen aan de notaris. Dat scheelt dus al gauw 6% met de prijs die een verkoper moet vragen als er een makelaar tussen zit.

Plaats een reactie