Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Een Frans huis kopen, hoe doe je dat? Een stappenplan

June 22nd, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 4 reacties

Een huis kopen voor DummiesVeel, heel veel mensen willen een eerste of een tweede huis(je) in Frankrijk. Wij ook. Dus, je gaat naar de boekhandel, koopt het boek ‘Een Frans huis kopen voor dummies’, je volgt de handleiding en het 10-stappenplan dat er in beschreven staat, en voilà, je optrekje is daar.

Niet dus. Ondanks het bestaan van, geloof het of niet (ik geloofde het in elk geval niet, maar het Alwetende Google wist beter): Een huis kopen voor Dummies…. Hierin staat ongetwijfeld de Nederlandse markt beschreven, maar niet de Franse.
Enfin, er zijn verschillende mogelijkheden te bedenken, maar het makkelijkst is om te beschrijven hoe wíj het hebben aangepakt :-) Een 10-stappenplan beschrijven is nagenoeg onmogelijk, en daarbij: het leuke van het kopen van een huis in Frankrijk is dat je veel zelf moet doen. Veel zelf moet ontdekken. Desalniettemin, wil ik toch proberen om in een aantal stappen te beschrijven, hoe het bij ons verlopen is. Het uiteindelijke aantal stappen weet ik nog niet, dus kom regelmatig even terug op dit weblog :-)

Stap 1. Weet wie je bent en wat je wilt
Klinkt psychologisch, maar het is echt waar je mee moet beginnen. Maar hoe doe je dat? Zelfreflectie. Je kunt pas van anderen houden door eerst van jezelf te houden. En dat soort psychologische praat. Voor wie echt geen idee heeft waar ik het over heb, is er natuurlijk Psychologie voor Dummies. Of Dr. Phil.
In plaats van direct lukraak te googelen en op huizensites te kijken, neem even rustig een stapje terug, en vraag je af wat je eigenlijk wilt. Wil je 4 seizoenen beleven, wil je aan zee, wil je rust, wil je ruimte, wil je in een stad wonen, wil je aan het uitgaansleven kunnen deelnemen, wil je mensen om je heen, wil je klussen (Klussen voor Dummies), wil je alles op een presenteerblaadje aangereikt krijgen, wil je openbaar vervoer in de buurt, wil je elektriciteit, wil je water, wil je internet (tip!), hoever van Nederland wil je afzitten, wil je dit , wil je dat, en, heel belangrijk: wat is je budget (tip!)? Je kunt natuurlijk de hele ‘Voor Dummies’-boekenreeks aanschaffen, maar dan hou je geen budget meer over voor je huis. Bottom line is dat je vantevoren heel gericht antwoord kunt geven op al die vragen. En uiteraard, dat is per persoon weer anders. Zelf nadenken (tip!) is dus een vereiste! Bij ons heeft het een paar jaar geduurd voordat we uberhaupt wisten wat we eigenlijk wilden, en uiteindelijk hebben we iets gekocht dat daar eigenlijk niet eens volledig bij aansloot…. hmmmm, daar gaat mijn eerste tip…. Maar wij hebben dan ook geen boek Voor Dummies gekocht.

Wij wilden eigenlijk een oude boerderij, waarin we veel zouden moeten klussen voordat we erin konden trekken. Maar aangezien we eigenlijk heel veel zelf willen doen, we niet pas over 10 jaar willen verhuizen, en we ook nog eens twee drukke banen in Nederland hebben, hebben we ‘toch maar’ iets gekocht dat meer af is. Dat dachten we tenminste… In eerste instantie leek dat we er eigenlijk zo in konden trekken, maar uiteindelijk hebben we besloten om de boel toch maar grotendeels te slopen (van binnen dan)…

Het helpt in elk geval om veel in Frankrijk op vakantie te gaan (tipje!), en dan niet altijd alleen maar naar de Middelandse Zee. Grote kans namelijk dat je budget niet toereikend is voor een huis aan de Côte d’Azur :-( Ga ook eens naar bosrijke gebieden, (kurk)droge gebieden (weer een tip!), groene streken, bergachtige of juist vlakke streken, en bedenk of je er zou willen wonen, en dan vooral waaróm je daar juist wel of niet zou willen wonen. Heel belangrijk om je te beseffen: het huis dat je koopt kun je veranderen, de ligging en de streek niet! De streek is dus belangrijker dan je huis, hoe gek dat ook klinkt!

Resumerend: stap 1 is dus eigenlijk dat je een heel goed beeld moet hebben van wat je wilt, en daarmee van wie je zelf bent. En dat is echt lastiger dan je denkt! Bedenk goed waar jij / jullie vrolijk van wordt / worden, zowel in Nederland als op vakantie. Zoek daar een streek bij, en de eerste stap op weg naar je toekomst (alweer een tip!)  is gezet! Maar vrees niet, als je teveel in de stress schiet van al deze vragen, is er altijd nog Stress voor Dummies!

Binnenkort in dit theater: Stap 2…

Tips:

 • Deze hele posting is eigenlijk een grote tip…
 • Probeer niet alles uit boeken te halen, maar denk zelf na met je logische boerenverstand
 • Hou dit weblog in de gaten voor de volgende stappen
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Huis kopen · Voorbereidingen

4 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie van Dijk // Jun 23, 2008 at 13:54

  dank voor deze megatip – ik moet nu denk in retraite (uiteraard in Frankrijk) voor een gedegen zelfonderzoek….

  blijf je log volgen! groeten Dorie

 • 2 Petra van Heteren // Nov 24, 2008 at 22:54

  Wellicht is het boek “Een eigen huis in Frankrijk, kiezen, kopen en opknappen” een aanrader.

 • 3 Jan in Allier // Dec 4, 2008 at 22:19

  Op een dag zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar, zullen we maar iets kopen in Frankrijk? Ja zo’n opknapboerderijtje met veel grond (2 tot 8 hektare) en dan voor minder dan 75000 euro.

  Ja hoor, we hebben het gevonden in 12 dagen en gekocht, onder de 75000 euro doch slechts 3000 meter grond. Nu moeten we gaan klussen . . .

 • 4 Tom Nieuwenhuis // Dec 4, 2008 at 22:30

  Moeten? Ik kan haast niet wachten om de handen uit de mouwen te steken! Elke dag dat we hier in Nederland zitten, vinden we eigenlijk 1 teveel! :-)

  Gefeliciteerd en heel veel succes!

Plaats een reactie