Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

DVB-T in Frankrijk

August 6th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 5 reacties

dvb-tIn theorie is het leuk. DVB-T: Digital Video Broadcasting – Terrestrial. Gratis tv-kijken, zonder satelliet-schotel, zonder kabel-aansluiting, zonder digitaal tv-abonnement. In Nederland zijn alleen de publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 en de regionale zenders via DVB-T te bekijken. In Frankrijk zijn veel meer zenders openbaar, dus via DVB-T te ontvangen. Dus wat doe je als je een niet helemaal in the middle of nowhere, maar toch een beetje afgelegen huis hebt gekocht? Juist, je schaft voor een tientje of 3 een dergelijk apparaatje aan. Niet te duur, dus werkt het niet, jammer dan. Kost je de kop ook niet.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post zijn links naar andere sites geplaatst!

In Nederland gekocht, even installeren, de ether scannen, en zowaar het werkt. TV, en zelfs radio op je pc. Digitaal, en met een betere kwaliteit dan ik dacht, dus ik ben blij.

Op naar Frankrijk! Een breed scala aan zenders lonkt! Gratis en voor niks! Je bent en blijft toch een beetje Nederlander… :-) Eenmaal aangekomen, en dan een paar weken later (tv mis je eigenlijk totaal niet als je een huis aan het verbouwen bent, en dat geeft te denken over de kwaliteit van het zenderaanbod…), eens even de Franse ether scannen. Rustig gaan de blokjes van de scan-naar-kanalen-voortgang voorbij. In het schermpje met gevonden zenders staat nog niets. Geen nood, er zijn nog steeds een paar blokjes te gaan, tientallen zenders liggen dus nog op ons te wachten! Maar helaas, zelfs op het eind is er NIKS gevonden. Geen tv. Geen radio. Geen pay-tv. Zelfs niet als we buiten scannen. Zelfs niet als we boven scannen. De enige optie die we nog hebben is de hooizolder. Wel knus, tv-kijken in het hooi, maar das toch niet hoe we het ons voorgesteld hadden. Dus voor nu: niks, nada, noppes. 3 tientjes naar de maan. Misschien dat ie daar meer kanalen vindt? Nou ja, geen Gérard Depardieu vanavond dus.

Tips:

 • Bij de Super U (en misschien ook wel bij andere supermarkten) zag ik een grotere DVB-T-antenne. Ik neem aan dat die sterker is, en dus beter kan ontvangen, maar zeker weten doe ik dat niet.
 • Zit je niet helemaal op het eind van de wereld, dan heb je kans dat je voor weinig geld door de aanschaf van een DVB-T-pakketje toch tv kan kijken, zij het alleen Franse zenders.
 • DVB-T is geen vervanging voor satelliet met tientallen of honderden zenders! Wil je internationale en / of Nederlandse zenders, dan zul je toch een satelliet moeten aanschaffen. Of via www.uitzendinggemist.nl moeten kijken.
 • Op internet zijn er duizenden gratis te bekijken tv-kanalen. Van Amerikaanse tot Chinese. Van Zweedse tot Franse. Gewoon ff zoeken op Google.
 • Onder andere de NOS zendt ook live via internet uit. De Tour de France was voor ons echter niet benaderbaar, omdat ons IP-adres geblokkeerd werd. Ik neem aan omdat het een niet-Nederlands adres was. Ergens jammer, ergens logisch: de NOS kan geen 6 miljard connecties naar hun servers verzorgen…
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Memoires · Ontspanning

5 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Jan in Allier // Dec 4, 2008 at 22:25

  Ik kreeg precies datzelfde dingetje gratis bij aanschaf van mijn laptop. In NL heb ik zowaar HD kwaliteit van de tv op mijn pc. Ik moet dan wel de hark in de parasolstandaard steken, en de antenne daar magnetisch op plakken en het snoertje door een spleet van de deur. Dus enthousiast naar mijn boerderij in FR, en ook niks nada noppes. Hoopte dat je hier de solutie zou schrijven?

 • 2 Tom Nieuwenhuis // Dec 4, 2008 at 22:28

  Helaas :-)
  Ik kreeg nog wel de tip van een collega om een soort van schotel erachter te plaatsen (bijvoorbeeld een metalen wok (niet mokken, lekker wokken)), maar dat heb ik nog niet geprobeerd… In feite creeer je zo een soort schotelantenne, met alle geconcentreerde signalen gericht op de kleine antenne. Wie weet… maar wij zitten zelf wel te afgelegen denk ik.

 • 3 Irene // Apr 8, 2010 at 13:16

  Tot mijn schaamte (omdat we niet voor Franse TV hebben gekozen), maar ook mijn blijdschap, ontvangen we gewoon lekker NLse TV. Ik hou van Holland, het ontbijtnieuws, De wereld draait door, muziek, en films allemaal in ons huisje in Frankrijk.

  Voor 30 euries per maand via http://www.canaldigitaal.nl met behulp van een schotel, die we door iemand hier hebben laten installeren. Enige wat jenodig hebt is een NLs factuur adres en bankrekening opgeven.

  Via de livebox van Orange (wij startten met Alice, maar vreeeeeselijke ervaringen mee gehad en slcehte kwaliteit verbinding etc) kun je ook de TV optie nemen en Gerard Depardieu wél zien!!

 • 4 Tom Nieuwenhuis // Apr 8, 2010 at 13:17

  Tja, dat is natuurlijk een optie. Wij hebben de tv eerlijk gezegd nog steeds niet aangesloten, geen schotel, geen kabels. Soms kijken we het journaal via http://www.nos.nl, soms een filmpje / dvd, maar meestal zijn we aan het klussen in de stal :-) Is ook leuk. Maar ja, niet zo leuk als Gerard in Asterix en Obelix natuurlijk :-(

 • 5 Fred Bergman // Oct 17, 2014 at 16:21

  Zelfde ervaring. We hadden satelliet-tv via de dakschotel van MaxView. Helaas brak de LNB houder af op het gietijzeren scharnier. Geen probleem dachten we, we nemen de magneetspriet en zetten die op het dak van de camper. Echter op diverse verschillende plaatsen in Frankrijk niets te ontvangen. Op internet gespeurd en gelezen dat die versterkt moest worden door een wok er achter te zetten. Kwam dat even goed uit, we hadden een dakschotel die we handmatig in elke richting met elke elevatie konden draaien. Aldus de spriet in het midden van de schotel gekleefd en zoeken maar. Helaas pindakaas, niets te ontvangen! Wat bleek? De fransen hebben zelf ook andere software en antennes moeten kopen om digitenne te ontvangen, antennes die lijken op de oude antennes die we hier vroeger gebruikten voor analoge televisie. Het ging me te ver om dat te kopen en uit te proberen, bovendien had ik daar geen ruimte voor in mijn buscampertje. Thuis gekomen zijnde hoorde ik dat ik ook een oude caravanantenne had kunnen gebruiken, die is een stuk kleiner en kan makkelijk mee. Volgende reis naar frankrijk maar eens proberen, tenzij iemand mij voor is en ontdekt dat dat ook niet werkt zonder andere ontvangstinstallatie of -software. . . . .

Plaats een reactie