Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

De wateraansluiting – deel 3

April 7th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

KraanVandaag is de dag dat, volgens de mevrouw van het waterleidingbedrijf, het water bij ons zal worden aangesloten. In de loop van de ochtend zal iemand langs komen om het water met bakken tegelijk uit ons leidingstelsel te laten lopen. Na een kleine miscommunicatie (ze stonden bij het verkeerde huis, dat kan natuurlijk als er geen huisnummers zijn), arriveren twee Fransozen, zonder alpinopet, maar met een grote sleutel, maandagochtend, volgens afspraak, bij ons huis. In een paar minuten is alles gefixed. Wij voelen ons de koning te rijk, en dat voor maar 40 euro aansluitkosten! Wat kan een mens blij zijn met simpel, stromend water. Koud, dat wel, ijskoud eigenlijk, maar toch, er heerst direct een euforische stemming! En vanmiddag komen een paar mensen voor het warm water, in de vorm van een boiler (chaudiere), dus alles gaat voorspoedig!
Een paar uur later, inderdaad, een busje van het chauffage-bedrijf (een neef van de makelaarster, ons kent ons, een andere neef van haar maait ons land :-) ), rijdt het veld op. In no time is de afspraak voor morgenmiddag gemaakt (“Elle a dit que c’est urgent, donc…”,) dat ze een boiler gaan plaatsen, en een douche. In eerste instantie gaan we voor een simpele, kleine boiler van 80 of 150 liter. Dat is ruim voldoende voor twee personen. We houden alvast wel rekening met het plaatsen van een 300-liter-boiler, die ook aan te sluiten is op zonnepanelen voor een gedeelte van de energie die nodig is om de boiler op te warmen. Het aansluiten daarvan komt in een later stadium. Voor nu hebben we in elk geval op zeer korte termijn de beschikking over warm water en een douche.

Aan ons nog wel even de taak om nog een douchecabine te halen. We hebben tenslotte nog een middag om te kijken hoe en wat we willen :-) . Nog snel even de maten opmeten van de salle d’eau (soort kleine badkamer, meestal met alleen een wc en een wasbakje, of een douche) die we beneden hebben, en we kunnen weg naar de bouwmarkt. Daar aangekomen, blijkt dat de douchecabines ook in verschillende hoogtematen te krijgen zijn… en de hoogte had ik uiteraard niet opgemeten. Met een blik naar het plafond van “Dat lukt wel qua hoogte”, kom je er dus niet. Zie 1 van mijn eerdere postings over het opmeten van maten: je hebt er nooit genoeg. Tijd voor mij om me eens aan mijn eigen tips te houden…. :-) . Onverrichterzake keren we huiswaarts, en rijden de volgende ochtend, na ALLES opgemeten te hebben, weer terug naar de bouwmarkt.
Het blijkt overigens ook niet meer mogelijk om een simpele douchecabine te krijgen. Zowel bij Mr. Bricolage als bij La Peyre zijn er alleen superdeluxe cabines de douche verkrijgbaar, dus met 6-straals massagekoppen, zitbankje, verstelbare douchekop en een enorme douchekop bovenin. De simpele uitvoering (voor zover het simpel is) is uitverkocht. Nou, vooruit, het back-to-basic-principe laten we even varen, en we gaan toch maar voor de goedkoopste, toch nog iets meer dan 400 euro kostende douchecabine, met massagetoestanden en toeters en bellen. De mensen van het chauffagebedrijf zullen de cabine installeren, en aan het eind van de middag is alles klaar (op een lek in de douche na, maar dat wordt hersteld). Conclusie: twee dagen in huis, elektriciteit klaar, water klaar, warm water klaar, douche nagenoeg klaar (met een beetje dweilen: klaar). Wat wil een mens nog meer???

Tips:

  • Laat bij opnieuw aansluiten het water eerst een tijdje stromen, om alle vuiligheid uit de leidingen te spoelen.
  • Let op dat je misschien ook nog een kraan ergens anders dan in de keuken hebt zitten, bijvoorbeeld bij een wasmachineaansluiting. Die moet je ook door laten lopen, maar dan wel met een emmer eronder :-)
  • Meet alle maten op voor een douchecabine, ook de beschikbare hoogte!
  • Indien zelf plaatsen: test eerst de aangesloten douche-afvoer, voordat je alle kranen aansluit en douchewanden plaatst.
  • Lokale bevolking weet het meest: waar moet je waarvoor zijn. Maak daar gebruik van! Vraag iemand die toch langs moet komen, naar een persoon voor een ander karwei, als je het zelf niet wilt / kunt doen. Meestal kent hij of zij wel iemand (een neef?) die dat kan. Zo laat je ook nog eens zien dat je niet te beroerd bent om geld in de streek uit te geven, ipv dat je alles uit Nederland laat overkomen.
  • Zonnepanelen schelen een hoop kosten. Daarnaast kun je 50% subsidie (credit d’impot) hierop aanvragen, als je in Frankrijk belasting betaalt. Dat kan dus een hoop schelen. Meer info hierover volgt.
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Print
  • PDF
  • email
  • Google Bookmarks
  • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Gas, Water, Licht, Elektriciteit · Klussen