Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

De TGV, de Franse trots

June 22nd, 2009 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

tgvAfgelopen weekend was het weer zover. Voor een korte periode terug naar Nederland. Dit keer niet met de auto, maar met de trein. Met de TGV, de Train à Grande Vitesse. Vanuit St. Étienne zit je in een kleine 7,5 uur in Rotterdam. Rekening houdend met files (zelfs met de trein) in Nederland, zou je binnen 10 uur in Amsterdam moeten zitten :-) Die gok waag ik maar niet, dus ik reis vanaf Rotterdam wel verder landinwaarts.

Verderop in deze post kun je ook nog vinden: Bij deze post zijn tips geplaatst! Bij deze post zijn links naar andere sites geplaatst!

Over de site van de SNCF heb ik het al eerder gehad, dus het moge duidelijk zijn dat het kopen van de kaartjes online nogal lastig is. Eerst de site van de TGV zelf maar eens vinden dus. Helaas doet die niet onder voor die van de gemiddelde Franse site, en al helemaal niet voor die van de SNCF…! De eerste poging, om de aankoop via de Nederlandse versie van de site te doen, resulteert in een hoop frustraties, omdat pagina’s bijzonder slecht vertaald zijn, en daardoor eigenlijk totaal niet te begrijpen. Ik hoop van ganser harte dat dit vertaald is door een computer, en niet door een professioneel vertaler! De Franse versie van de site werkt op zich goed, hoewel je wel over een dosis doorzettingsvermogen moet beschikken. Maar goed, na eenmaal online betaald te hebben (een unicum in Frankrijk geloof ik), worden de kaartjes wel de volgende dag al thuis (in Frankrijk dus, want das thuis) opgestuurd! De oude, vertrouwde La Poste werkt beter dan sites in Frankrijk!

Zondagochtend vertrekken we vanaf ‘de boerderij’ op het platteland, op weg naar de grote stad, St. Étienne dus. Als je eenmaal op het platteland woont, merk je dat je steden gaat mijden, ze zijn te druk, te lawaaierig, te stinkend-naar-uitlaatgassen. En dat is in St. Étienne al niet anders. Daarnaast laat de bewegwijzering in zo’n stad vaak nogal te wensen over, en aangezien wij volgens mij de laatste op deze aardbol zijn die nog geen TomTom of zoiets hebben, nemen we minstens 3 keer een verkeerde afslag. Dat ligt natuurlijk niet aan ons, maar aan het ontbreken van die bewegwijzering. Geheel volgens de Franse traditie, dat dan weer wel. Hoewel dat de laatste jaren gelukkig stukken verbeterd is!
Gelukkig ook hebben we een ruime marge qua tijd ingebouwd, dus na een half uur verkeerde afslagen nemen, komen we nog steeds ruim op tijd aan op St. Étienne Chateaucreux, het vertrekpunt voor mij van de TGV. Door een sterk staaltje TGV-lijn-logistiek, ben je wel verplicht om in Parijs over te stappen. En dan bedoel ik niet van het ene perron naar het andere lopen, maar vanaf Gare de Lyon eerst via de metro, overstappen op een andere metro, en dan nog zo’n 3 kwartier wachten op de aansluiting op Gare du Nord. Handig is anders, maar het werkt. En in de TGV en Thalys kun je (mits je 1e klas reist) nog werken op je laptop ook, dankzij de stopcontacten in de coupé. De Thalys heeft dan ook nog eens Wifi aan boord, dus je hoeft internet hooguit tussen St. Étienne en Parijs te missen. Joepie, kan ik eindelijk ook op zondag aan mijn werk :-) .

Anyway, na ruim 11 uur onderweg via het Franse, Belgische en Nederlandse spoorwegnet, doe ik de deur van ons helaas nog niet verkochte appartement in Nederland open. Redelijk vermoeid en gebroken, maar eindelijk weer een patatje-pinda rijker! Waar een klein land groot in kan zijn! :-)

Maar ondanks dat de stations in Parijs bijzonder mooi zijn, is het toch een vreemde ervaring. Zoveel mensen, zoveel geluiden, een continue stroom van informatie wordt je aangeboden via speakers, borden en mensen. Het is bijna alsof je naar een film zit te kijken, een Science Fiction film, waarin iedereen in de gaten gehouden wordt, en iedereen via automatische berichten gewezen wordt op zijn / haar veiligheid en gezondheid. “Je mag niet roken, want het is een openbare ruimte”. “Als je je niet lekker voelt, ga dan naar de dokter, doe een mondkapje op in verband met de Mexicaanse griep.” Het is gewoon creepy, die steden! Doe mij maar het platteland! Met een ligne touristique in de zomer, waarvoor je zeker weten niet online een kaartje kan kopen, die geen 300 km/uur rijdt, en die zeker niet doorrijdt naar Nederland :-) Ik wil nu alweer terug naar huis!

 • Als je vroeg genoeg een kaartje boekt voor de TGV, kun je voor dezelfde prijs als de 2e klas, 1e klas reizen!
 • Al met al zou ik met de auto sneller geweest zijn… ok, in Frankrijk zelf rijdt de TGV goed door, maar in Nederland lijkt het wel een boemeltje…
 • Plattegrond van de metro in Parijs nodig? Hier is tie!
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Memoires · Post, telefoon, internet · Taal

0 reacties tot nu toe ↓

 • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie