Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

De gemeentelijke nieuwjaarsborrel

January 13th, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 3 reacties

meilleurs voeuxAfgelopen zondag was het zover. We ‘mochten’ naar de gemeentelijke nieuwjaarsborrel van ons dorp. De burgemeester was ons persoonlijk uit komen nodigen, een paar dagen eerder. Dus ja, dan kun je uiteraard niet verstek laten gaan.
Om 10 uur ’s ochtends werd iedereen verwacht, in de salle polyvalente, het pas opgeknapte dorpszaaltje. Bij aankomst bleek het al een drukte van belang. Zelfs ons aller dorpsgenoot en 45-km-drinkebroer Jean-Olivier was aanwezig. Gratis drank, dus… :-)

Enfin, het grote moment is daar. Onze grote roerganger de burgemeester begint te speechen. Meilleur voeux, merci die en merci die, en nog een paar merci’s schallen door de microfoon. Maar het belangrijkste moet nog komen… de jaarlijkse begroting! De getallen vliegen ons om de oren, voor een mobiele-telefoonpaal is zoveel uitgegeven, voor onderhoud zoveel. Daarna komt de populatie aan bod. Het dorp is gestegen in aantal inwoners! Een luid gejuich gaat op! Er is een elektricien bijgekomen, een aannemer, en zelfs twee Nederlanders! Staande ovatieNiet dat ‘Nederlander zijn’ een beroep is, maar we gaan wel twee bedrijfjes opstarten. Dus met naam en toenaam worden we genoemd. Zelfs mijn achternaam wordt redelijk goed uitgesproken. Een staande ovatie is het gevolg. Alleen moeten wij gaan staan, de rest oveert. Maar wat wil je ook? Als de burgemeester blij is met ons, dan is de rest van het dorp dat ook! Zo gaat dat hier. Respect!

De volgende burgemeester krijgt het woord. Hij is van het naastgelegen stadje. Ook hij komt met financiële cijfers, bevolkingsgroei en een paar grappen waar alleen hijzelf om lacht. Ik zou op zich wel mee willen lachen, maar ik weet niet precies wat hij zegt, dus dat laat ik maar achterwege :-)
En dan: drank! Nee toch niet, nóg een burgemeester. Een burgemeesteres in dit geval. Met felle toon wordt de economie onder de loupe genomen. Het één-voor-allen, allen-voor-één-principe wordt stevig benadrukt, en we moeten ons niet gek laten maken door de crisis. Dat doen de Fransen namelijk stukken meer dan de Nederlanders, hebben we gemerkt. In elk geval: we moeten werken. De Economie moet groeien! Toerisme moet op gaan bloeien in onze streek! Wie weet, zit er voor ons dan ook nog wat voordeel in. Riolering bijvoorbeeld :-) Anyway, ook zij beëindigt haar speech. Eindelijk, drank!

He f**k, nog niet! Weer iemand anders die gaat speechen. De korpschef van politie. Want ook de gendarmerie is in groten getale op komen draven. Waarschijnlijk om relletjes te voorkomen, want het duurt nu wel errug lang voor we iets te eten en te drinken krijgen. En na de korpschef: nóg iemand! Nu is het de beurt aan de senator. Helemaal vanuit Parijs. Hoog bezoek dus. Met overdonderend woordgebruik en in geuren en kleuren zegt hij eigenlijk helemaal niks. Alleen zijn uitspraak van La Républiekuh komt er errug mooi uit, vind ik.

briocheMaar dan! Eindelijk! Onze eigen burgemeester neemt weer het woord, en dit keer om te bevelen dat er drank en taart (brioche) moet worden rondgedeeld. En als de burgemeester dat zegt, dan gebeurt dat terstond. Respect!

Uiteindelijk zijn we blij dat we gegaan zijn. We zijn zo ongeveer door 36 mensen uitgenodigd om eens bij hen langs te komen. En dat is niet een uitnodiging op z’n Amerikaans, maar hier meent men het ook echt. Dus: weer niet klussen, maar integreren. Wat zijn die Fransen toch stug!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Cultuurverschillen · Financiën · Memoires · Ontspanning

3 reacties tot nu toe ↓

 • 1 nel // Mar 6, 2009 at 15:31

  Nou dat vind ik niet wij hebben al 11 jaar contact met de fransen wij worden uitgenodigt om te komen eten .Inmiddels woon ik 2 jaar hier maar helaas is mijn frans niet goed dat is jammer.Want wij worden veel uitgenodigd en zij proberen toch met ons te praten.Wij hebben dus veel contacten.Het is maar hoe je je opsteld.

 • 2 Tom Nieuwenhuis // Mar 6, 2009 at 16:40

  Dat bedoel ik! Dit was uiteraard ironisch bedoeld!
  Wij ervaren de Fransen als zeer vriendelijke mensen, die altijd tijd voor je hebben. Veel Nederlanders vinden Fransen vaak stug, maar daar merken wij helemaal niks van. Het is inderdaad maar hoe je je opstelt!

 • 3 lia // Sep 15, 2009 at 09:27

  Wat jammer Nel dat je dat je frans niet zo goed is.Ik volg hier franse les(woon nu 2 maanden hier) want ik wil toch wel met mijn franse buren kunnen verstaan. Misschien ook iets voor jou?

Plaats een reactie