Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

De Frankrijk hypotheek

June 5th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · 3 reacties

geldKijk, een huis in Frankrijk, dat willen veel mensen. Dat huis moet natuurlijk ook betaald worden. Maar hoe doe je dat? Helaas verkeren wij niet in de gelukkige omstandigheid dat we bakken met geld verdienen, en evenmin hebben wij een enorme overwaarde op ons bestaande huis. Hoofdzakelijk omdat we daar pas circa 5 jaar wonen. Dus…. sparen, sparen en nog eens sparen. Dingen ervoor opzij zetten. Wij hebben dan weer wel het voordeel dat we niet zo luxe op vakantie hoeven. Zelfs niet wíllen. Plasmascherm? Hebben we niet. Surround sound stereoset? Hebben we niet. DVD-harddisc-recorder? Hebben we ook al niet. 3 keer per week uit eten of pizza laten bezorgen? Doen we niet. Zijn we daarom zielig? Ik dacht het niet! Want wij hebben wél een huis in Frankrijk :-) En om nou te zeggen dat we hier in Nederland op een houtje zitten te bijten, dat valt nou ook wel weer mee.

Gelukkig zijn er een aantal banken in Nederland die hypotheken verstrekken voor buitenlandse huizen, waaronder Franse huizen. ING, Rabobank, gespecialiseerde kleinere partijen, en ongetwijfeld nog een paar. Even Googelen op Frankrijk Hypotheek en je komt er zo een paar tegen. Sommige partijen (ING tot voor kort) verstrekken alleen hypotheken voor tweede huizen, andere ook voor eerste huizen (hoofdbewoning is dan dus in Frankrijk). De Rabobank waarschuwde ons dat voor afspraken € 125,- per uur wordt gerekend als je je door hen laat adviseren (ook al neem je wel of geen hypotheek bij hen af). Let dus goed op met welke partij je in zee gaat!

Ook Zwitserleven verstrekt sinds kort hypotheken voor huizen in Frankrijk, en deze heet, heel origineel, de Zwitserleven Frankrijk Hypotheek. De naam laat aan duidelijkheid niets te wensen over, dacht ik zo. Voordeel is in elk geval dat ook een eerste huis gefinancierd kan worden, dus als je wil verhuizen naar Frankrijk, en geen gedoe meer wil hebben met Nederlandse geldstromen, dan is dit wellicht een goede optie. Voor ons in elk geval wel, dus wij kunnen eindelijk genieten van ons spreekwoordelijke Zwitserleven Gevoel! Net nog eens even gekeken op de site, en er is nu zelfs een rekentool beschikbaar, waarop je je maximale hypotheek berekening voor je Franse huis kunt maken en zo direct kan zien hoeveel je kan lenen. Handig! Dat was er een jaar geleden nog niet. Blijkt nu dus dat we eigenlijk veel meer hadden kunnen lenen dan ik dacht!

In een volgende post zal ik iets dieper proberen in te gaan op de verschillende hypotheekvormen en waar je op zou kunnen / moeten letten bij het afsluiten van een hypotheek.

Tips:

 • Kijk goed rond op internet naar verschillende aanbieders
 • Bedenk of een Nederlandse of Franse hypotheekverstrekker voor jou het beste uitkomt
 • De financiële wereld zit (voor mij althans) lastig in elkaar. Laat je daarom adviseren door iemand die er verstand van heeft. Scheelt je ook een hoop tijd en hoofdbrekens. Daar staat mogelijk wel een vergoeding tegenover!
 • Bedenk ook of je direct wil beginnen met aflossen (annuïtaire hypotheek), of een aflossingsvrije hypotheek wil hebben. De een is maandelijks duurder, bij de ander blijf je na de looptijd met een restschuld zitten.
 • Hou rekening met eventuele verbouwingen! Hiervan moet je offertes van Franse aannemers(!) kunnen overleggen, voordat je de hypotheek afsluit. Doe je dat niet, dan zou je een tweede hypotheek moeten afsluiten.

Zoals ik al zei, in een volgende post ga ik er dieper op in, want er komt echt veel bij kijken. Niet onoverkomelijk, maar het is in elk geval wel raadzaam om je te laten voorlichten!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Financiën · Huis kopen

3 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Janet // Jun 13, 2008 at 15:40

  Beste Tom,

  Hebben jullie ook een bouwdepot in je FrankrijkHypotheek zitten?

  Moet je echt al offertes voor verbouwingen overleggen vóórdat je de hypotheek kunt afsluiten? Ik kan me voorstellen dat je tijdens de verbouwing op nieuwe ideeën komt en dus nieuwe offertes nodig hebt voor meerwerk. Althans zo ging het wel bij onze verbouwing (in Nederland).

  Succes met verbouwen!

  Janet

 • 2 Tom Nieuwenhuis // Jun 14, 2008 at 16:42

  Beste Janet,

  Bedankt voor je vraag. Een hele goeie vraag eigenlijk.
  Nee, wij hebben geen bouwdepot. Wij gaan uit van een 10-jarenplan om te verbouwen, en stukje bij beetje alles zelf te financieren. Hoofdzakelijk omdat dat de kosten drukt voor de hypotheeklasten. Daarnaast lijkt het ons leuk om alles / zoveel mogelijk zelf te doen, en langzaamaan je huis op te bouwen. Als je alles in pak m beet twee maanden af hebt (zeker als je veel laat doen door aannemers), is het veel minder ‘jouw’ huis. Dan is het klaar, en dan? Verval je misschien weer in de Nederlandse sleur…. maar goed, dat is natuurlijk voor iedereen weer anders en een persoonlijke afweging.

  Ons werd wel verteld (door de hypotheekverstrekker) dat je offertes moet kunnen overhandigen van erkende Franse ondernemingen (bouwbedrijven, klusbedrijven, sanitair enz). Op grond daarvan wordt een bouwdepot verstrekt. Strikt genomen is het zelfs zo dat je moet verbouwen volgens de origineel ingediende offerte. Je kunt daar wel iets van afwijken (men droeg het voorbeeld aan van een andere klink o.i.d) maar op de meeste punten mag je er niet teveel van afwijken. Dat is dus ook een van de de redenen dat wij (voorlopig althans) nog geen bouwdepot hebben afgesloten. Precies om de reden die je zelf ook aangeeft: je komt op andere ideeën, wat me erg logisch lijkt als je er intensief mee bezig gaat.

  De Franse wet schrijft ook voor dat de bouwbedrijven erkend moeten zijn als bouwbedrijf. De offerte die je indient, wordt vervolgens gecontroleerd door de hypotheekverstrekker (wij hebben een Franse), en daarbij wordt ook gecontroleerd of het betreffende bedrijf erkend is. Daar kan dus ook weer enige tijd overheen gaan, waar je dus ook weer rekening mee moet houden. Je hebt natuurlijk ook een deadline om de financiering rond te krijgen, en alles voor die tijd geregeld te hebben, is dan haast ondoenlijk: je moet eigenlijk met een aannemer door het huis gaan, terwijl het huis nog niet van jou is! Is niet handig, zeker niet als je nog in Nederland woont…

  Het is ook mogelijk om later een bouwdepot te regelen. Je kunt met offertes van verbouwingen naar de hypotheekversttrekker stappen. Daar zitten ook weer notariskosten en aflsuitkosten aan vast. Ons werd verteld dat die laatste waarschijnlijk niet betaald hoefden te worden, als je binnen redelijke tijd na het afsluiten van je hypotheek alsnog een bouwdepot aan zou vragen. Wat dan een redelijke tijd is, is dan weer de vraag….

  Ik ga ervanuit dat er per verstrekker ook nog wel verschillen zijn. De ene zal er misschien soepeler mee omgaan dan de ander. van belang is in elk geval wel dat je je bewust bent van hoe het er in Frankrijk op hypotheek-gebied aan toe gaat. Wij kregen de bouwdepot-info eigenlijk te laat (we waren alweer terug in Nederland…); maar zefs al hadden we die wel vantevoren gekregen, dan is het door alle regels alsnog bijzonder lastig om vantevoren alles te regelen.

  Bottom line: stel zoveel mogelijk vragen aan de verstrekker!

 • 3 hypotheek // Feb 10, 2009 at 21:42

  Een tweede hypotheek is geen aparte hypotheekvorm, maar een extra hypothecaire lening met hetzelfde onderpand.
  Naast de hypotheekrente zullen er, vooral als er bij de eerste hypotheek al maximaal werd geleend, weer de taxatiekosten overheen komen om de (over)waarde van het huis vast te stellen.
  Meestal wordt de tweede hypotheek afgesloten om een verbouwing mee te financieren.
  Rob Grotewaal

Plaats een reactie