Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Bouwkundig rapport

April 12th, 2008 door Tom Nieuwenhuis · Geen reacties

“Belle Ferme, 1 ha, beaucoup de potentiel, gros oeuvres en très bon état.” Zo ongeveer werd het aangeprezen. Klonk goed, klinkt het nog steeds eigenlijk. Dikke eikenhouten balken, knoerendhard, dus bijna versteende kwaliteit. Komt geen boktor door zonder zich een levenslatend ongeluk te kauwen. Dus wat doe je als je slechts 1 nacht hebt om te beslissen of je een huis wilt hebben? Tja, je moet snel beslissen, of niet? Achteraf gezien, weten we het niet zo zeker. Of eigenlijk wel, maar we hebben ons er toch wel enigszins op verkeken, of lekker laten maken door de makelaar. De très bon état valt nogal tegen, zeker voor Nederlandse begrippen. Dat er geen badkamer in zat, dat wisten we, dat konden we zien tijdens onze rondgang door het huis. Maar dat de vloer van onze badkamer-to-be gedeeltelijk opgevreten was door houtworm, en voor het andere deel al vermolmd en nat was voordat er 1 druppel water uit een nog-niet-bestaande kraan heeft gestroomd, das andere koek. Vandaar dat die badkamer helemaal vol stond natuurlijk. Met circa 50 stoelen, opgestapeld, in elkaar gestoken, een paar kasten, en zooi. Touwtjes. Zakjes. Lapjes kleding. Lapjes ooit-kleding. Oud servies en nog wat meer toestanden. Ook nog wel een paar leuke dingen trouwens, zoals oude foto’s, eigenlijk het hele al of niet dubieuze levensverhaal van een van de vorige bewoners… :-) .

Anyway, binnenmuren die door het gebruik van een ragebol al uiteenvallen, das geen goed teken. Plankenvloeren waarover spaanplaten liggen, das een tweede niet-goed-teken. Allemaal spinnenwebben in de cave, de badkamer en eigenlijk overal, verhinderden een goed zicht op de balken en plankenvloeren tijdens de bezichtiging. Ik begin steeds meer te geloven dat die er de dag vantevoren op geplakt zijn, om ons het zicht te ontnemen…. hoewel, te zien aan de dikte en de hoeveelheid stof in de webben, lijkt 20 jaar meer voor de hand te liggen.

Wat zal ik ervan zeggen? Het is in elk geval een uitdaging om de boel op te knappen. Een leuke uitdaging, dat dan weer wel, maar alles heeft weer te maken met alles, dus kamer voor kamer opknappen is errug lastig. Houten vloeren die onder muren door lopen, zodat je eigenlijk eerst die muren moet slopen voordat je een nieuwe vloer kan leggen, is minder handig gedaan.
De moraal van dit verhaal? Laat een bouwkundig rapport opmaken. En wees er zelf bij, om te zien of de rapportmaker niks overslaat. Kost een paar centen (hoeveel weet ik niet, want voor diegenen die het nog niet doorhadden: wij hebben geen bouwkundig rapport op laten maken), maar het kan je behoeden voor grote, onvooorziene financiële tegenslagen.

Tips:

 • Laat een bouwkundig rapport opmaken
 • Laat je niet gek maken door een makelaar die zegt dat je eigenlijk in 1 dag moet beslissen. Als je er niet zeker van bent: doe het niet (wij waren er trouwens ook niet zeker van, maar we hebben er nog zeker geen spijt van)
 • Overdenk de zaken goed als je aan het werk bent. Neem ook daar geen overhaaste beslissingen.
 • Probeer verbouwingen in kleine delen op te delen. Die delen worden vanzelf groter, maar in de tussentijd heb je wel een een beter beeld opgedaan van waarom je bepaalde beslissingen hebt genomen of moet nemen.
 • Neem van tijd tot tijd rust of pauze om te bezien of je nog op de goed weg bent.
→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Huis kopen · Klussen · Voorbereidingen

0 reacties tot nu toe ↓

 • Bij dit artikel zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie