Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Boerderijdieren

January 12th, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 4 reacties

Dode muisZo op een oude boerderij, kom je veel dieren tegen. Grote. Kleine. Middelmatige. Maar ook: dode. Levende. Middelmatig levende. Muizen bijvoorbeeld. Zoals ik al eerder schreef, overleeft niet elke muis het muizengif. Afgezien van muizengif, is er nog de ultieme blijf-van-mijn-lijf-uitdaging voor muizen: katten. Persoonlijk ben ik een kattenliefhebber. Niks beter dan een eigenwijze, wat-jij-wilt-kan-me-niet-schelen-ik-ga-toch-mijn-eigen-gang-attitude die de meeste katten ten toon spreiden. De kat is de baas in huis. Dat merk je pas, als je zelf een kat hebt, of hebt gehad.

Enfin, bij ons zit dus een kat in huis. Of in de stal, beter gezegd. De kat is echter niet van ons. Wij zijn van de kat, want dat is nou eenmaal zo met katten. Wij als mens worden, als het de kat behaagt, getolereerd.
Gisteravond tijdens het hout halen voor de houtkachel, zag mijn vrouw plotseling de kat in de stal, die grenst aan ons huis. Mijn vrouw schrok. De kat niet. Natuurlijk niet, het is notabene zijn huis! Stoïcijns keek de kat haar aan, alvorens op zijn dooie gemak naar een voor ons onbereikbare plek in de stal te lopen. Ergens achter een paar kubieke meter takkenbossen, die de vorige bewoonster heeft laten liggen. Dus wat doe je dan in zo’n geval? Juist, lekker laten zitten. Is goed voor de muizenpopulatie. Hoe minder, hoe beter!

kat achter raam, klik om groter te zienVandaag, zo rond het middaguur, zagen we de kat weer. De kat ons ook. De kat zat binnen. Wij buiten. Hij achter het glas, lekker warm in de zon, beetje zitten soezen. Wij in de kou. Hooi aan het scheppen. Verschil moet er zijn. Maar vooral die blik, die meewarige, enigszins hautaine, maar zeker bazige blik, een blik van: “Doe toch normaal, het is koud buiten, waarom ga je niet naar binnen? Hier is het lekker warm in de zon. Maar dan niet in mijn huis natuurlijk! Je zoekt maar een eigen plek! Dit huis is van mij!”

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Memoires

4 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // Jan 13, 2009 at 21:00

  baas boven baas – zo hoort het! wel een hele lieve kat..

 • 2 PeRo // Jan 25, 2009 at 18:34

  toch weer een kat, gefeliciteerd. benieuwd of je die ook trucjes kunt leren, zoals whiskey. probleem is nu dat je twee bazen hebt… eerst M, en daarboven nog de kat (le chat).
  leuk om al je updates te lezen, we hebben gelachen om je hooi-filmpje. is de schuur al leeg? benieuwd naar de gewonnen ruimte… echo, echo!

  salut!
  Rob en Peter

 • 3 mam // Jan 25, 2009 at 23:06

  Een kat in huis
  zoekt meestal een muis
  kleine, grote, dunne dikke
  hij kan er licht wel eentje pikken
  Elke dag zo’n diertje
  geeft zo’n kat weer zijn pleziertje.
  Het arme dier is zijn leven niet heilig
  nergens voelt hij zich meer veilig
  moeders pappot is ook al leeg
  omdat het diertje het veel te vroeg ontsteeg
  Het had van zijn moeder nog geen les gehad
  in “hoe moet dit en hoe moet dat”
  Zelf je weg leren kennen
  is voor zo’n diertje ook erg wennen
  maar ja, achteraf moet je daar maar niet over dollen
  een kat laat nu eenmaal niet met zich sollen.

 • 4 Tom Nieuwenhuis // Jan 26, 2009 at 09:03

  Hoi allemaal,

  De dieren op de boerderij hier zijn niet alleen een kat, veel muizen, maar ook hertjes en een hermelijn die we hier al gezien hebben! Als we zo naar buiten kijken, snappen we in elk geval waarom die hermelijn in de winter een witte vacht krijgt: elke nacht sneeuwt het wel wat. Ziet er errug mooi uit!

  Groeten, tot later,

  Tom

Plaats een reactie