Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Banken en (internet)bankieren in Frankrijk

March 30th, 2010 door Tom Nieuwenhuis · 7 reacties

euro_tekenJe eigen bank. Je kunt niet zonder tegenwoordig. En dan heb ik het niet over een bank om op te zitten natuurlijk… Daar waar je in Nederland legio banken hebt, die al of niet omvallen ten tijde van een crisisje, heb je die in Frankrijk ook. Maar de ene bank is de andere niet! Wij zitten in een regio met veel boeren / agrariërs, dus de Crédit-Agricole (CA voor ingewijden) is eigenlijk de aangewezen bank. Om mee te beginnen dan. Want als je ziet wat ze rekenen voor de meest basale dingen… schandalig!

Laat ik een voorbeeld geven: internetbankieren. Iets wat in Nederland totaal niet meer weg te denken is. Een acceptgiro ontvangen? FF inloggen, betalen, klaar. Simpel, en gratis (of nou ja, dat zit bij je normale banktarief inbegrepen). In Frankrijk, of in elk geval bij de Crédit-Agricole, is dat proces verdeeld in stappen. En per stap betaal je!
1. Inloggen op internetbankieren: het aantal keer dat je inlogt, wordt bijgehouden, en daar betaal je voor.
2. Ah, je wilt naar iemand iets overmaken die nog niet bekend is bij de Crédit-Agricole? Dan moet je die persoon toevoegen in je lijstje van bénéficiaires. Kassa! € 4,50! De enige echte bénéficiaire is volgens mij de CA zelf! En denk maar niet dat je dan direct alsnog je geld kunt overmaken! Nee, dat kost minimaal 2 dagen, want de CA moet dat accorderen, per brief!
3. Uiteindelijk ‘mag’ je geld overmaken. Maar dan alleen in Frankrijk zelf natuurlijk! Je kunt namelijk alleen RIB-nummers toevoegen. (Weet je niet wat een RIB is? Dat komt in een andere post!) En als je mazzel hebt, zit die persoon bij de CA, want dan is het gratis. Zoniet, dan betaal je extra kosten: € 1, 20.

Ok, klinkt als bijzonder ouderwets. Klopt. Maar dan het betalen naar het buitenland (Nederland bijvoorbeeld…). Je haalt diep adem, omdat je weet dat je kosten gaat maken. Maar dan blijkt: DAT KAN NIET VIA INTERNET!!! Daarvoor moet je naar de bank zelf! Het filiaal dus! In Nederland wist ik ‘mijn’ bankfiliaal nauwelijks te vinden, hier ben ik vaste klant en word ik vriendelijk welkom geheten. “Ah, monsieur Nievzjunhuuies! Vous êtes ici pour nous donner votre argent? Bienvenue!” Na eerst meer dan 10 km gereden te hebben, moet ik nog betalen ook. € 3,60 om precies te zijn, voor een betaling naar Nederland. Maakt niet uit hoeveel dat is trouwens, dat scheelt misschien, maar als je maar 10 euro moet overmaken en daarover 3,60 euro moet betalen… mwah… ik kan me iets leukers voorstellen…

Nou ja, ok, maar we kunnen toch internetbankieren. Je betaalgegevens inzien enzo. TOT 2 MAANDEN TERUG!! Gekkenhuis! Ik heb nota bene een hele map vol met (dacht ik) nutteloze afschriften die ik voor elke overschrijving ontvang. Die zijn dus niet zo nutteloos, want op internet zie je van die overschrijving wel het bedrag terug, en bij de gratie van de CA ook nog de afzender, maar niet echt hoe of wat. Geen betalingskenmerk dus. Handig als je factuurnummers wilt controleren. Dus je grijpt weer terug naar de ouderwetse papiermap, die elke week 3 kilo papier zwaarder wordt. En dan reken ik de reclame die in elke envelop van de CA zit nog niet eens mee, want die gooien we natuurlijk weg. Elke week een nieuwe lening afsluiten, daar zit ik niet op te wachten. Ik durf niet eens te kijken naar wat dat kost!

Maar waar moeten we dan wel naartoe? Welke bank is dan wel ‘het beste’? Ik hoor het graag van jullie, en in de tussentijd ben ik uiteraard ook zelf bezig geweest met uitzoeken. Dus dat hoor je de volgende keer!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Financiën · Post, telefoon, internet

7 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Dorie // May 26, 2010 at 09:45

  idd een dure grap – wij zitten ook bij de CA en betalen iedere maand E 6,00. We hebben niet gekozen voor de cheques en de betalingen via internet zijn verder niet belast voor zover ik dat heb kunnen nagaan. Regionale verschillen wellicht…?

 • 2 Dorie // Jun 2, 2010 at 14:53

  heb begrepen van kassa-online, dat internetbankieren vanuit Nederland naar het buitenland gratis is als de nederlandse bank er in eigen land ook geen kosten voor in rekening brengt.

 • 3 Tom Nieuwenhuis // Jun 2, 2010 at 15:06

  Hoi Dorie,
  Dat klopt, vanuit NL is het allemaal gratis (of gewoon in je normale bankkosten verwerkt). De Franse banken zijn helaas nog niet zover. Ik zou er nog op terug komen in een volgende post… we waren eigenlijk al helemaal blij dat we iets anders gevonden hadden, maar ook daar liepen we weer tegen problemen aan… het gaat op de een of andere manier hier in FR toch nog niet allemaal zo soepel!

  (Hmmmm, volgens mij heb ik heel lang geleden eens geroepen dat ik juist zelf dingen uit wil zoeken en niet alles op een presenteerblaadje aangereikt wil krijgen…. maar daar kom ik soms toch een beetje op terug… :-( )

  Tom

 • 4 Rykie // Aug 17, 2010 at 11:54

  Hallo,
  wij zijn ook bij de credit agricole in Autun,heb ik net internet bankieren aangevraagd,heb ik een code ontvangen per post hier in nederland,maar ik kom er niet uit,waar je moet inloggen,aangezien mijn frans ook niet echt goed is:(
  Misschien kan iemand mij vertellen hoe ik daar kom om in te loggen?
  Alvast bedankt:)
  Groetjes rykie***

 • 5 Tom Nieuwenhuis // Aug 17, 2010 at 12:14

  Hoi Rykie,

  Tja, Fransen lijken sterren in het geven van halve informatie… wat je kunt doen, is naar http://www.credit-agricole.fr gaan. Dan zie je rechtsboven een klein invoerveldje, daarin geef je het nummer van je departement op (voor Autun is dat volgens mij 71). Vervolgens wordt je naar de site voor jouw regio geleid, en daar klik je weer rechtsboven op de knop Accédez à vos comptes. Dan kom je op een pagina waar je je banknummer en je code kunt invoeren (de code doe je via het kleine ’sudoko’-achtige dingetje dat je ziet verschijnen). Dat is alles. Huhuh. Want heel veel meer kun je niet doen op de site…. :-)

 • 6 Jan // Oct 3, 2010 at 12:27

  Ca staat bekend als de grootste ‘boevenbank’.
  Heb je nog geen wisselkosten hoeven te betalen voor het inwisselen van Nederlandse euro’s in Franse euro’s? Of extra kosten voor het versturen van een bericht dat er alweer van die ‘enge buitenlandse ‘ euro’s op je rekening zijn gestort?

  Opzeggen die rekening, ga naar Credit Mutuel.

 • 7 Tom Nieuwenhuis // Oct 21, 2010 at 06:56

  :-) Nee, die kosten hebben we (nog) niet gehad, maar ik sta er niet van te kijken…

  Opzeggen, dat gaan we zeker doen. Uiteraard zitten ook daar weer kosten aan, anders zou het niet een goede bank zijn… Credit Mutuel? Moet die er wel zijn in je dorp. Wij gaan hoogstwaarschijnlijk volgend jaar overstappen naar ING Direct. Nederlands dus. Maar dan wel in Frankrijk en dus de Franse tak. En voilà, vandaar dat het de eerste keer niet gelukt is. Is namelijk heel eng, buitenlanders die graag hun geld bij die bank willen stallen… soms dus wel erg vermoeiend…

Plaats een reactie