Koers op Frankrijk

Verhuizen naar Frankrijk: Wetenswaardigheden, feiten, verhalen en tips

Koers op Frankrijk header image 2
Realisatie website: ScorgIT eurl

Auto invoeren in Frankrijk – de praktijk

August 26th, 2009 door Tom Nieuwenhuis · 7 reacties

De laatste etappe in het auto-invoer-proces! De proef op de som dus. In theorie kan het niet meer misgaan. We weten wat we allemaal nodig hebben, we kennen het stappenplan, dus vol goede moed gaan we dat eens doorlopen!

Enfin, nadat de certificat de coformité binnen is (stap 1), de auto door de controle technique is gekomen (stap 2), de factuur en kentekenbewijs zijn opgezocht (check de lijst van benodigdheden!), togen we naar het bureau des impots voor de quitus fiscal (stap 3). Met stomheid geslagen staan we 10 minuten later weer buiten. Er waren geen problemen! Geen bureaucratisch oponthoud, nee, niks van dat al! Een vriendelijke mevrouw hielp ons door alles heen, en zelfs voor de tweede auto is de quitus binnen. Zelfs zonder dat ik de originele factuur bij me had, zonder een bewijs van controle technique. Tot nog toe gaat het allemaal goed en zonder problemen! Zelfs in het toch behoorlijk bureaucratische Frankrijk! Dus, stoute schoenen aan, en direct door naar de (sous-)prefecture (stap 4).
Damn! Gesloten! Maar toch, er gaat net iemand naar binnen, en we mogen heel even mee. Tis half twaalf, dus eigenlijk bereidt men zich al geestelijk en lichamelijk voor de op de lunch van 12 uur, maar toch… vooruit. Wederom een vriendelijke mevrouw aan de balie! Maar… “oei, een auto importeren? Dat is een geval apart! Moeilijk!” Even doorvragen, doorpraten, en “O! De auto is al van u! Oooo, dan is het allemaal niet zo moeilijk! Heb je dit formulier, dat formulier, controle technique, inschrijvingsbewijs (oftewel: het hele rijtje van stap 1 en 2 doorgelopen)? Nou, prima! Vul het aanvraagformulier voor de carte grise even in en kom na de lunch ff terug, dan regelen we dat voor u! Vanaf half twee kunt u terecht!”

En voila, om 13.50 u zijn we aan de beurt bij de balie van de cartes grises, en om 14 u is alles in kannen en kruiken. Ook wel weer even melden dat het gaat om een auto die al van jezelf is, want anders begint men toch lichtelijk te paniekeren. Maar al met al… geen problemen! A la minute krijgen we de voorlopige carte grise mee, met het nieuwe kenteken-to-be.
En wat schetst onze verbazing? Twee dagen later, met de immer goed-opererende La Poste, wordt ons onze eerste officiële carte grise overhandigd!

Alle horrorverhalen ten spijt, ga ik er bijna in geloven dat het met de Ford Focus ook wel mee zal gaan vallen. Behalve dan dat het eerste is dat de Franse autoverzekeringsagent zegt: “hmmm, dat type, dat kennen we in Frankrijk niet. Daar is een andere benaming voor…. c’est compliqué….”. We gaan het zien!

→ Zegt het voort, of print (maar denk aan het milieu), of mail, of bookmark...
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Live

Gelachen? Gehuild? Herkenbaar? Juist niet herkenbaar? Nuttig?

Help ons dan om dit blog voort te zetten!

Hoe? Simpel. Klik op de donate-knop hieronder en volg de aanwijzingen van PayPal.

Wij danken je bij voorbaat voor je bijdrage, hoe klein of groot ook!

Tags: Memoires · auto

7 reacties tot nu toe ↓

 • 1 Tom Nieuwenhuis // Sep 28, 2009 at 17:36

  Tipje: op een Amerikaanse site over auto’s importeren heb ik nog een aantal adressen gevonden waar je voor verschillende merken auto’s de Certificat de Conformité aan kan vragen!
  Je kunt bijvoorbeeld ook eens zoeken (google, bing) naar “service homologation ” plus je automerk!

 • 2 Aart Sipman // Jan 29, 2012 at 21:30

  Vraagje,
  Wij kopen de auto van onze ouders. Die staat nu nog op hun naam. Wij willen die auto gaan invoeren in Frankrijk omdat we daar een huis hebben. Dient de auto al op onze naam te staan om een certificate d’conformity aan te kunnen vragen??

  Dank en Groet

 • 3 Tom Nieuwenhuis // Jan 30, 2012 at 08:07

  Dat is een goede vraag. Volgens mij is het zo dat je de auto zélf minstens 6 maanden moet bezitten. Maar het kan ook zijn dat de auto minstens 6 maanden oud moet zijn. Dat werd ons helaas ook niet helemaal duidelijk, sorry. Als je de tijd hebt, zou ik het zekere voor het onzekere nemen en minstens 6 maanden de auto in NL op je eigen naam zetten, en daarna overschrijven naar Frankrijk.

  Het heeft trouwens niet heel veel met het certificat de conformité te maken (want de auto zelf blijft hetzelfde natuurlijk), maar wel met of je invoerrechten moet betalen (impots). Maar ook hier geldt weer: als je de tijd hebt, zou ik 6 maanden wachten, ook al omdat je ook voor het certificat de conformité een kopie van de autopapieren bij moet voegen, waar dan nog de naam van je ouders op staat, waar in Frankrijk dan misschien weer moeilijk over gedaan kan worden.

  Hoop dat je hier toch nog wat aan hebt!

  Groet,
  Tom

 • 4 F.van West // Jul 11, 2012 at 11:03

  Ik wil bij een nederlandse dealer een uit duitsland geinmporteerde, 1 jaar oude auto met NL plaat, kopen en naar frankrijk exporteren. Is het beter om deze eerst 6 maanden op eigen naam te zetten en dan te exporteren of kan export ook bij aankoop geregeld worden?

 • 5 Tom Nieuwenhuis // Jul 11, 2012 at 11:35

  Hallo,

  Als ik het zo lees, is het nu dus eigenlijk ‘gewoon’ een NL’se auto. Die zou je dus eerst minstens 6 maanden op je naam moeten zetten, omdat het anders als een nieuwe auto wordt beschouwd waarover je meer belasting moet betalen. Wellicht dat de dealer die de auto heeft geimporteerd uit Duitsland (en daar dus ervaring mee heeft) ook weet hoe het precies met het exporteren in zo’n ‘geval’ zit.

  Het lijkt me echter wel een behoorlijk specialistische vraag, dus als ik jou was, zou ik dit voorleggen aan een specialist op dit gebied.

  Groeten,

  Tom

 • 6 Herman Steentjes // Jan 24, 2013 at 21:17

  Hallo,

  Ik wil een Saab Cabrio Importeren naar Frankrijk maar de importeur is vanwege het failliessement van Saab niet meer aanwezig, Hoe moet je nu de carte de conformité aanvragen!, kan iemand hier uitsluitsel over geven.

 • 7 Wouter vd Heijden // May 19, 2014 at 17:12

  Beste Herman,

  Ik wil ook een Saab importeren. Ben jij al verder gekomen met je carte de conformité?

  En heeft iemand een idee wat de invoerrechten zijn als je de auto minder dan 6 maanden bezit?

  Gr. Wouter

Plaats een reactie